Nieuws

Stukje Frankrijk in de Achterhoek

BEEK GEM MONTFERLAND - Biddende torenvalken, hazen, reeën en uitgestrekte goudgele graangewassen. In het Bergherbos in Montferland waan je je in het buitenland. Op de heuvels wuiven de granen in de wind. Voor Erwin Grob van Natuurmonumenten is het een drukke tijd. Deze week is de oogst begonnen.

Biggenkruid

Het bijzondere aan de akkers is dat de gewassen in dienst staan van zeldzame planten en insecten. Tussen de graanstengels vind je korenbloemen, kamillen en klaprozen. Ook de gele bloemetjes van het biggenkruid kom je hier tegen. Het plantje heeft nog het meest weg van paardenbloem.

Insecten

Op de planten komen insecten af die op hun beurt weer allerlei andere dieren aantrekken. 'Het bruist hier', vertelt de Achterhoekse boswachter Janine Pelgrum enthousiast aan BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. In tegenstelling tot heel veel andere plekken in ons land, zijn hier nog voldoende insecten te vinden.

Oogsttijd

Rondom het Bergherbos vind je verschillende gewassen, zoals rogge, spelt, mosterd en zomergest. De granen worden gebruikt voor veevoer en menselijke consumptie. Zo worden van spelt onder meer broden gebakken.

Een combine haalt de oogst van dit jaar binnen.
Erwin Grob maakt deze weken lange dagen om te oogsten. Geregeld is hij tot twaalf uur 's avonds in touw. 'Het is een drukke, maar ook leuke tijd. Je werkt er het hele jaar naartoe om ervoor te zorgen dat er een mooi gewas op staat. Het is mooi om te zien als het er weer af gaat.'

Patrijs

De biologische akkers vormen een ideaal leefgebied voor de patrijs. Op de aangrenzende akkers, die niet in het beheer zijn van Natuurmonumenten, hebben boeren de akkerranden ingezaaid met een mix van verschillende soorten kruiden. De patrijs voelt zich ook daar prima thuis. In de randen vindt de weidevogel voedsel en plek om te schuilen en broeden. 

Wandelen en fietsen

Het Bergherbos is populair onder wandelaars en fietsers. In het gebied liggen gemarkeerde wandelroutes. Die leiden langs de bosranden, heideveldjes en akkers. Ook zijn er twee erfgoedroutes van elk 9 km. Voor mountainbikers ligt er een speciale route met veel hoogteverschillen.

Zoekplaatje

Redacteur Sanne probeert al dagen te ontdekken welk dier op de foto hierboven staat. Ziet u het wel? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar buitengewoon@gld.nl en maak kans op de BuitenGewoonRugzak.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52