Worden Maksim en zijn familie uitgezet? Mentor leeft tussen hoop en vrees

CULEMBORG - Culemborg is al een week in de ban van de op handen zijnde uitzetting van de familie Andropov. Het Oekraïense gezin woont al zeventien jaar in Nederland, maar vorige week stond de politie plotseling voor de deur. Nu zitten de ouders en hun drie kinderen in een detentiecentrum.

De bedoeling is dat het gezin zaterdagochtend officieel wordt uitgezet. Michèle Lamberts hoopt dat het niet zover zal komen. Zij is docente op de Openbare Scholengemeenschap Lek en Linge en mentor van Maksim, de 14-jarige zoon van het gezin Andropov. Vrijdagmiddag gaat ze met een collega en drie leerlingen op bezoek bij Maksim in het detentiecentrum in Zeist, locatie Soesterberg.

'Ik weet niet wat ik ga zeggen'

Lamberts zegt dat het vreemd voelt om Maksim in een detentiecentrum te moeten bezoeken. 'Ik weet niet zo goed wat ik ga zeggen, wat kan ik overbrengen aan het gezin? Gaat het een afscheid zijn of een 'we zien je volgend jaar in de klas'-gesprek? Ik ben daar heel de nacht druk mee bezig geweest en heb er slecht van geslapen', zegt ze.

Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met Michèle Lamberts (de tekst gaat verder onder het fragment):

Totaal overvallen

Lamberts noemt het 'vreemd' dat het gezin Andropov vorige week zo bruusk van het bed werd gelicht. 'Ze zijn totaal overvallen door de politiebusjes en agenten met kogelvrije vesten. Ze gaven ook aan dat als ze geweten hadden dat ze zich moesten melden, ze dat hadden gedaan. En nu worden ze uitgezet', aldus de mentor van Maksim.

Ze heeft de drie leerlingen die meegaan naar het detentiecentrum goed moeten voorbereiden. 'Er was een klasgenootje die het te spannend vond om zo'n gevangenis te moeten betreden, die gaat niet mee.'

Laatste hoop

Er zijn nog twee opties over waarmee de uitzetting van het gezin Andropov voorkomen kan worden. Een advocaat is namens de familie druk bezig naar de procedures te kijken, of daar mogelijkheden liggen. De andere optie is dat staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie de familie een pardon verleent. Hij heeft de bevoegdheid om in uitzonderlijke gevallen zelfs verblijfsvergunningen toe te kennen, los van de rechter. Mentor Lamberts weet dat er nog maar enkele uren resten tot de definitieve uitkomst. 'Het is erop of eronder.'

Reacties op Parc Beaugarde

Hans Pool maakte de documentaire 'Lief en leed op Parc Beaugarde', de camping in Culemborg waar de familie Andropov enige tijd verbleef. Naar aanleiding van de naderende uitzetting van de familie peilde Hans Pool de reacties op de camping.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: