Demonstratie Ermelo voorbij, eendenslachterij Duck-To wil maatregelen nemen

ERMELO - Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft gedemonstreerd bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Er stonden zo'n 80 demonstranten. Aanleiding voor de demonstratie vormen de misstanden bij eendenfokkerijen die deze week naar buiten kwamen in de media. Tomassen Duck-To laat weten dat het in gesprek gaat over de misstanden met haar afnemers.

RTL Nieuws publiceerde donderdag beelden die Animal Rights undercover maakte van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. De dierenrechtenorganisatie filmde heimelijk bij grote eendenbedrijven in Epe, Putten en Dalfsen. De beelden veroorzaakten een golf van verontwaardiging op sociale media. Daarnaast startte de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) een onderzoek.

Eendenbedrijven geschokt

Walter van de Pol van Van de Pol Pluimveeservice, die personeel aanlevert, en Erwout van Wolfswinkel van Tomassen Duck-To stellen in een reactie dat de filmpjes voor heel veel onrust hebben gezorgd. Beide bedrijven zijn door heel veel klanten gebeld, die vragen om uitleg. Supermarkt Plus heeft tegen Tomassen gezegd dat ze geen eendenproducten meer willen verkopen.

Volgens Van Wolfswinkel is de actie van de Plus symboolpolitiek, want ze verkopen nog geen tien kilo eendenvlees per week. De excessen met eenden, keuren beide bedrijven af en ze nemen maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Van Wolfswinkel stelt bijvoorbeeld voor pictogrammen op te hangen in de stallen van hoe je met de dieren om moet gaan en hoe je ze op een veilige manier moet inladen. 

'Tomassen verwerkt per dag 35.000 eenden. En dat levert de boer vier euro per stuk op. Een eend met vangschade betalen we 1,36 euro voor en dat is onder de kostprijs. Dus dat is een soort stok achter de deur om er voor te zorgen dat bedrijven de eenden goed aanleveren.' Tomassen Duck-To is de enige eendenslachterij van Nederland en handelt met 80 landen. 

'Deze industrie moet ophouden te bestaan'

De demonstratie begon vrijdag om 13.00 uur. Tomassen Duck-To is op de hoogte en ook de gemeente Ermelo is ingelicht. Campagneleider Erwin Vermeulen zegt dat Animal Rights aandacht wil vragen voor de misstanden die volgens zijn organisatie spelen in de eendenfokkerij. 'Ons doel is dat dit slachthuis stopt en dat uiteindelijk deze industrie ophoudt te bestaan. Dit zijn geen incidenten of excessen, wat in dit slachthuis gebeurt is inherent aan de hele industrie.' Om 14.30 was de demonstratie weer voorbij. 

De tekst gaat verder onder de video.

Beheerder van de keten

Vermeulen zegt dat Tomassen Duck-To in Ermelo de industrie beheert. Het bedrijf is de enige eendenslachter in Nederland en daarmee de grote afnemer van de eendenfokkerijen. 'De mensen die je op de beelden ziet, werken allemaal voor Tomassen: hij is beheerder van de hele keten. Zonder dit slachthuis zou de industrie niet bestaan.' Een jaar geleden was Tomassen Duck-To ook in het nieuws, toen beelden naar buiten kwamen van een aangesloten fokker in Hierden die eenden schopte. Eigenaar Gertjan Tomassen zei destijds moeite te hebben met de werkwijze van Animal Rights.

Niet representatief

Ook donderdag klonk er al kritiek door op de dierenrechtenorganisatie. Walter van de Pol gaf toen namens de vangploegen aan dat de beelden van Animal Rights niet representatief zijn voor de branche. Het overgooien van de dieren stuitte hem wel zeer tegen de borst, legde hij uit. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ermelo Ermelo Dierennieuws Nieuws
Deel dit artikel: