Natuur en CSI liggen soms dichtbij elkaar

MILLINGEN AAN DE RIJN - Speuren naar één bepaalde soort maakt van wandelen in de natuur een soort CSI-Gelderland. Als je op zoek bent naar de bever kun je oog in oog staan met een edelhert of een wolf en denken: “Ga even aan de kant… achter jou kan ie net zitten.”

In de Millingerwaard ben ik op zoek naar de Koninginnenpage. Een prachtige vrij zeldzame grote vlinder, die daar schijnt rond te fladderen. Voor zover je dat van een royale zwerkbewoner kunt zeggen. Ik ken geen woord voor schrijden in de lucht, maar het is vast sierlijk en majestueus. Maar waar ik ook zoek, hoe voorzichtig ik mezelf ook voortbeweeg in dit bloemrijke stuk nieuwe natuur langs de Waal, nergens een spoor van dit beest met lichtgele vleugels vol geometrisch aangebrachte zwarte figuren en sierlijke zwaluwstaartjes aan het achterlijf.

Ik wist niet dat ik zo blij kon worden van een paar vlinders.
Harm Edens

Zelfs de WNF-deskundige met z’n Swarovski-verrekijker ziet ze niet vliegen. Als we veel later vlakbij de nieuwe brug over de Waal met op de achtergrond Nijmegen staan te kijken naar de nieuwe vaargeul en bedenken hoe snel de natuur daar aan het ontwikkelen is, scheert ze pal voor onze neus langs. En nog één. En nog één. Een koninklijke parade. Een vorstelijke luchttour. Ik wist niet dat ik zo blij kon worden van een paar vlinders. We hebben meer ruimte voor de rivier nodig, meer nieuwe natuur. Daar wordt een mens gelukkig van.

Iedere zaterdag is weer een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Kijk hier de vorige uitzending terug:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52