Nieuws

Provincie maakt 360 miljoen euro vrij voor klimaatmaatregelen

De komende jaren gaat er 360 miljoen euro naar klimaatmaatregelen in Gelderland. Dat hebben Provinciale Staten woensdag besloten. © Pixabay
ARNHEM - De komende jaren gaat er 360 miljoen euro naar klimaatmaatregelen in Gelderland. Dat hebben Provinciale Staten woensdag besloten.
D66 kwam met een motie om extra geld voor het klimaat uit te trekken. Die motie wordt ondersteund door alle partijen, behalve de PVV en de Groep Poortinga. Vanaf 2019 komt er jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar voor het klimaat.

Het geld is er

En er is gewoon ook budget voor, laat fractievoorzitter Fleur van der Schalk van D66 weten. Het geld komt uit de begroting. Het gaat om geld dat normaal gesproken na de verkiezingen voor partijen beschikbaar is om te besteden aan onderwerpen naar keuze.
Het betekent wel dat voor de nieuwe coalitie straks na de verkiezingen in 2019 minder geld over is om aan eigen doelen te besteden.

Ledverlichting en zonnepanelen

Gelders gedeputeerde Peter Drenth is blij met het besluit. 'Dit besluit van PS is uniek in zijn soort en omvang. Het biedt mogelijkheden om langjarige afspraken concreet op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het doorvoeren van ledverlichting in de openbare ruimte of bijvoorbeeld het combineren van zonnepanelen op asbestdaken. En daar ben ik erg blij mee', zegt hij.
Afgelopen periode was er 80 miljoen euro voor klimaatmaatregelen. Maar dat geld is na de verkiezingen op. Gelderland wil in 2050 energieneutraal zijn en daar is geld voor nodig.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52