Nieuws

Biljartvrienden jarenlang de cel in voor miljoenenfraude

Twee mannen uit Duiven moeten jarenlang de cel in voor het verduisteren van bijna 20 miljoen euro belastinggeld. De 55-jarige Egon D., die tijdens de roof in 2014 bij de Belastingdienst werkzaam was, moet vier jaar achter de tralies. Zijn biljartvriend, de Griekse horecabaas Sakis O., is veroordeeld tot 46 maanden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Twee mannen uit Duiven moeten jarenlang de cel in voor het verduisteren van bijna 20 miljoen euro belastinggeld. De 55-jarige Egon D., die tijdens de roof in 2014 bij de Belastingdienst werkzaam was, moet vier jaar achter de tralies. Zijn biljartvriend, de Griekse horecabaas Sakis O., is veroordeeld tot 46 maanden.
De twee biljartvrienden worden beiden verantwoordelijk gehouden voor de miljoenenroof. Egon D. kon als ambtenaar met een lange staat van dienst makkelijk geld overmaken. Hij zorgde ervoor dat een negatieve dividenbelasting van 19,5 miljoen werd opgelegd aan één van de bedrijven van de horecaondernemer.
Sakis O., eigenaar van een café in Duiven en een hotel en restaurant in Arnhem, stelde zijn zakelijke rekeningen beschikbaar voor het doorsluizen van het geld. Hij betrok ook zijn Turkse zwager bij de roof. Die moest ervoor zorgen dat het geld in Turkije in contanten werd opgenomen. Uiteindelijk hebben de twee via 41 boekingen bijna 19,4 miljoen euro overgemaakt naar twee rekeningen in Istanboel

Rabobank trekt aan bel

Het plan mislukte, omdat de Rabobank aan de bel trok na een reeks verdachte banktransacties. Het belastinggeld was toen wel al naar Turkse bankrekeningen doorgesluisd, waar een groot deel van het geld nog steeds vaststaat. De Nederlandse staat heeft beslag gelegd op de rekeningen, maar doordat de Turkse zwager deze beslaglegging aanvecht, blijft het geld in Turkije.

Boetes en celstraf

De rechtbank heeft de drie bedrijven van Sakis O. waar het geld doorgesluisd is veroordeeld tot geldboetes van 25 duizend, 200 duizend en 300 duizend euro. Een bedrag van 110 duizend euro, op de rekening van één van de bedrijven bijgeschreven als onderdeel van witwassen, raken de mannen ook kwijt. Egon D. heeft een celstraf gekregen van 48 maanden en Sakis O. een van 46 maanden. Tegen de twee was respectievelijk 5 en 3 jaar celstraf geëist.
Er loopt momenteel nog een civiele procedure om de 19,4 miljoen euro uit Turkije terug te krijgen.

Vrouw Sakis O. vrijgesproken

De vrouw van Sakis O. en zijn schoonzus waren ook beide verdachten in het onderzoek. Zij zijn door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de zaak. De rechtbank meldt dat er geen bewijs voor hun betrokkenheid is.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52