Windmolens bij A2 mogen er komen

ZALTBOMMEL - De drie windmolens langs de A2 en de spoorlijn in de Bommelerwaard mogen er komen. Provinciale Staten stemde vandaag in met het plan Windmolenpark Bommelerwaard A2.

Het gaat om drie windturbines die in het gebied tussen de spoorlijn Utrecht-Den Bosch en de snelweg A2 worden neergezet. Omwonenden en de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zijn tegen de komst van de windmolens. Ze maken zich zorgen over het woon- en leefklimaat en zijn bang voor overlast.

'Ingrijpende verandering'

Veel partijen worstelden met het draagvlak in Zaltbommel. Jaap Jonk, CDA: 'Een politiek standpunt waar iedereen het over eens is, bestaat niet. Wij begrijpen dat mensen hier moeite mee hebben. Het is een ingrijpende verandering van de leefomgeving en dat kan je niet wegpoetsen. Maar we willen ook geen kolencenrales meer, en een energie neutraal Gelderland in 2050. Dan is dit een belangrijke stap'.

De SP pleit voor een ruimhartige vergoeding voor mensen die last hebben van de windmolens. Statenlid Kusters: 'Het stelt ons teleur dat de initiatiefnemers niet ruimhartig zijn voor de inwoners uit Bruchem en uit de gemeente Maasdriel'.

De SP wil een financiële vergoeding als hinder niet kan worden weggenomen, maar daarvoor blijkt in de statenzaal geen meerderheid.

Vergoeding voor inwoners

Gelders gedeputeerde Peter Drenth zegt wel toe dat de provincie in de gaten zal houden of inwoners gecompenseerd worden. Hij wil alleen niet van tevoren een vergoeding afspreken. Dat zal per geval bekeken moeten worden. Over één jaar komt er ook een evaluatie om te kijken hoe het in het gebied loopt.

Uiteindelijk hebben alle partijen, behalve de PVV en de groep Poortinga, vóór gestemd. De molens moeten tussen de 7,5 en 12 megawatt opleveren. De Provincie Gelderland moet in 2020 ervoor zorgen dat er voor 230 megawatt aan energie uit windmolens komt.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: