Nieuws

Geluidsmaatregelen Nijmeegse Energieweg en Neerbosscheweg

BEMMEL - Langs de Energieweg in Nijmegen komen in 2019 verschillende geluid reducerende voorzieningen. Ook wordt het geluidscherm aan het Gazianteplein langs de Neerbosscheweg verlengd. De gemeente treft deze en andere maatregelen om het geluid op deze wegen terug te dringen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten na uitvoerig overleg met omwonenden uit de vier omliggende wijken. De raad had hier ook al om gevraagd.
Langs de Energieweg komt een zogenaamde ‘diffractor’. Deze lage metalen constructie fragmenteert het geluid en krult het resterende geluid naar boven toe, waardoor eenzelfde geluidreductie (2dB) wordt behaald als met een geluidscherm van één meter.

Geluidsschermen passen beter

Langs de Neerbosscheweg wordt het bestaande geluidscherm aan het Gaziantepplein in noordwestelijke richting verlengd richting knooppunt Neerbosch en in zuidwestelijke tot aan het Bosje van de Baron. Op beide locaties kan hiermee een geluidreductie van 3dB worden bereikt (een halvering van het ervaren geluid, red.). Op deze locatie is voor geluidschermen gekozen, omdat dit beter aansluit bij het huidige beeld en omdat er onvoldoende ruimte is voor het plaatsen van diffractoren. Ook op het traject ter hoogte van de Sonatestraat en de Aubadestraat komen diffractoren, maar dan op een hoogte van één meter. Vanuit het oogpunt van beeldkwaliteit, sociale veiligheid en verkeersveiligheid is er voor deze maximale hoogte gekozen, waarmee een geluidreductie van 6dB kan worden behaald.

Meer groen en samenwerking met bedrijven en particulieren

De geluidwerende objecten krijgen waar mogelijk beplanting. Daarnaast hoopt de gemeente aan de zijde van het industriegebied in samenwerking met bedrijven de erfafscheidingen te kunnen vergroenen. Ook worden mogelijkheden onderzocht om de particuliere terreinen van de aanliggende bedrijven groener in te richten door bijvoorbeeld bomen aan te planten. Datzelfde geldt voor locaties langs de Energieweg, zoals groenschool Helicon. Wanneer hier overeenstemming met de bedrijven over wordt bereikt, kan het groen al eind dit jaar worden geplant. De plaatsing van geluidsschermen en diffractoren volgt dan in de periode februari-april 2019. De werkzaamheden zijn zo gepland dat deze niet botsen met de werkzaamheden aan de Waalbrug.

Aanvullende milieumaatregelen naar tweede stadsbrug

In 2012 werd de raadsmotie ‘West krijgt groene buffer’ aangenomen. Er werd toen afgesproken dat de gemeente de bewoners zou betrekken bij het bepalen van aanvullende milieumaatregelen bij een overschrijding van de milieuwaarden langs de Energieweg/Neerbosscheweg als gevolg van de komst van stadsbrug De Oversteek. Hiervoor is 1 miljoen euro gereserveerd, die ook gebruikt mag worden voor de aanleg van groen in Nijmegen-West als milieumaatregelen niet of beperkt nodig blijken.
Uit de metingen tot nu toe blijkt dat de uitstoot van stikstofdioxide onder de afgesproken waarde is gebleven. Omdat op sommige plekken het geluid de waarde wel overschrijdt, zijn in 2017 en 2018 diverse bijeenkomsten voor bewoners uit Neerbosch-Oost, Hees, Heseveld en Waterkwartier georganiseerd. Daar zijn ervaren problemen geïnventariseerd en mogelijke oplossingen besproken en gewogen. Ook is met een kleinere groep bewoners uit de diverse wijken gewerkt aan een concreet voorstel met maatregelen, dat nu is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!