Nieuws

Scholieren hebben plan voor fileprobleem, politiek gaat serieus luisteren

DUIVEN - Ze zitten zelf nog niet achter het stuur en toch komen ze nu met een oplossing voor het fileprobleem op de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Vijf leerlingen van het Duivense Candea College schreven een plan dat enthousiast is ontvangen. Zo enthousiast dat komende woensdag de Gelderse politiek het plan bespreekt in Provinciale Staten.
Ze zijn 16 en 17 jaar, en hebben zelf dus nog niet eens rijbewijs, maar weten wel hoe het voelt om in de file te staan. 'Ja natuurlijk. dan ga je ergens een leuk dagje naartoe met je ouders en dan sta je plotseling in de file', zegt de 17-jarige Anne van den Berg. En dat geldt ook voor de andere leerlingen: Sanne Hillebrink (17), Fleur Leenders (16), Amber Ketz (16) en Mats van Rossem (17). Ze komen allemaal uit Duiven.

Technasium

Ze zitten op het Candea College in Duiven, waar ze het Technasium volgen. Dat is een vwo- of havo-opleiding met veel aandacht voor techniek. Het belangrijkste vak is Onderzoek en Ontwerpen, waarbij leerlingen aan de slag gaan voor opdrachtgevers.
In dit geval zijn ze uitgekomen bij D66-Statenlid Rigo Heldoorn. Hij vroeg hen om te komen met een oplossing voor de files op de A12. En Heldoorn is enthousiast over hun werk.

'Geen rijbewijs, dus we kijken anders naar files'

De vijf leerlingen hebben onderzoek gedaan naar hoe file ontstaan en welke problemen dat veroorzaakt. Anne van den Berg: 'Wij hebben geen rijbewijs, dus je kijkt naar het probleem als passagier. In Duiven zelf merk je weinig van de files, maar mijn ouders staan pittig vaak in de file. Én bij de IKEA staat het altijd vast.'
Ze vervolgt: 'Ik merk dat wij toch ook anders kijken naar dingen. Mijn moeder vertelt bijvoorbeeld over een elektrische fiets die ze van haar werk kan krijgen, maar waar je dan wel van alles voor moet betalen en waar allerlei haken en ogen aanzitten, waardoor niemand het gebruikt. Dat is toch gek, waarom doet niemand daar wat aan?'

Het probleem

De drukte op de A12 tussen Beek (gemeente Montferland) en Arnhem is erg toegenomen. Sinds 1986 met 220 procent. Vooral het stuk tussen Duiven en Zevenaar is druk. Opvallend is dat het in de ochtendspits het drukst is richting Duiven, en in de avondspits richting Zevenaar.

Het plan

Meer asfalt is geen goede oplossing, vinden de leerlingen. Ze hebben andere ideeën:
1) Een pendelbus om mensen te vervoeren tussen Zevenaar en Duiven, want er is geen buslijn die dat doet.
2) Elektrische fietsen moet aantrekkelijker
* betere fietspaden en snelfietsroutes
* meer voordelen voor werkgevers die elektrische fietsen aan werknemers geven.
3) Carpoolen
4) App waarmee je punten kunt verdienen als je niet met de auto gaat
5) Landelijke campagne 'Blijven rijden' (en niet remmen)

Niet één oplossing, maar vijf!

De oplossingen klinken los van elkaar al best bekend. Maar het is vooral de combinatie zeggen de vijf jonge onderzoekers. Die combinatie zou nog niet bedacht zijn. Woensdagochtend overhandigen de vijf leerlingen hun onderzoek aan Provinciale Staten.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52