Rijden er maandag wel bussen?

ARNHEM - Wie maandag met de bus wil reizen, moet opnieuw rekening houden met een beperkte dienstregeling. De vakbonden willen wél in de spits rijden en buiten de spitsuren het busvervoer stilleggen, maar het is de vraag of dit overal in Gelderland gebeurt.

Arriva laat zondagavond op Twitter weten dat de bussen in Achterhoek-Rivierenland maandag gewoon volgens dienstregeling rijden. Alleen de bussen in en rondom Tiel hebben mogelijk rituitval en vertragingen. Alle treinen van Arriva rijden maandag ook volgens dienstregeling. De vervoerder verwijst naar de website voor de meest actuele informatie.

Keolis zegt de hele dag zo veel mogelijk bussen te laten rijden. 'Al onze Blauwnet-treinen rijden. We gaan wel uit van een beperkte dienstregeling. Kijk voor meer info op keolis.nl. Excuses voor het ongemak', voegt de vervoerder daaraan toe.

Syntus en Breng waarschuwen reizigers rekening te houden met een beperkte dienstregeling. Ook zij verwijzen naar hun website.

'Chauffeurs worden onder druk gezet'

Volgens FNV-vakbondsbestuurder Lutz Kressin worden chauffeurs door de werkgever onder druk gezet. 'Ze hebben dit weekend een brief gekregen waarin staat dat ze maandagochtend, als ze de bus ophalen, moeten tekenen dat ze de hele dienst uitrijden. Dat zou betekenen dat ze ook na de spits moeten doorrijden', legt hij uit.

Het is de vraag of chauffeurs het formulier tekenen en dus de hele dag gaan rijden, want als ze dat niet doen worden ze gekort op hun salaris.

Vakbond CNV heeft aangekondigd vanaf maandag buiten de spits te gaan staken. Concreet betekent dit dat vanaf maandagochtend de bussen ’s ochtends tot 9.00 uur en ’s middags tussen 16.00 en 19.00 zullen rijden. Buiten de spitstijden ligt het openbaar vervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag. 

Ook de leden van FNV staken de komende week alleen buiten de spits. Daarmee willen ze de hinder voor reizigers zo veel mogelijk beperken. Van 06.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur rijden de bussen wel.

'Onduidelijk en gevaarlijk'

Volgens de werkgevers is de staking niet alleen onduidelijk voor de reizigers, maar ook gevaarlijk. In een brief die dit weekend aan alle chauffeurs is gestuurd, stellen de werkgevers dat er een vervoersplicht geldt.

Passagiers moeten er daarom van op aan kunnen dat zij niet alleen heen, maar ook terug kunnen. In dezelfde brief roepen de werkgevers de vakbonden op om weer aan de onderhandelingstafel te komen.

FNV Streekvervoer heeft werkgevers gesommeerd de gewerkte uren tijdens publieksvriendelijke acties uit te betalen. Zij hebben tot maandag 12.00 uur de tijd om te bevestigen dat ze dat gaan doen, anders komt er een kort geding.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Openbaar vervoer Verkeer Nieuws
Deel dit artikel: