Nieuws

Koninginnepage doet het goed in de Gendtse Waard

Twan Teunissen van Ark Natuurontwikkeling geeft uitleg
Vlinders vlogen af en aan in de Gendtse Waard zondagmorgen, bij de radio-wandeling van BuitenGewoon. 27 volgers van het natuurplatform van Omroep Gelderland mochten mee op pad met gidsen Twan Teunissen van Ark Natuurontwikkeling en boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer.
GENDT - Vlinders vlogen af en aan in de Gendtse Waard zondagmorgen, bij de radio-wandeling van BuitenGewoon. 27 volgers van het natuurplatform van Omroep Gelderland mochten mee op pad met gidsen Twan Teunissen van Ark Natuurontwikkeling en boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer.
De groep trok door de Gendtse Waard, op zoek naar vlinders als koninginnepage en het landkaartje. Die trokken ook allemaal aan de ogen van de wandelaars voorbij. Verslaggever Laurens Tijink deed verslag tijdens het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

Tekst gaat verder onder de foto.
Natuurgebied de Gendtse Waard is een natuurgebied in de uiterwaarden van de Waal. Het oostelijk deel is grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer. Dit deel van de Gendtse Waard bestaat uit bijzondere ooibossen met wilgen en zwarte populieren, ruige graslanden en moeras. In het gebied lopen sinds een aantal jaren brandrode runderen en Konikspaarden. Maar Twan Teunissen, co-presentator van BuitenGewoon op TV Gelderland én werkzaam bij Ark Natuurontwikkeling, wilde toch vooral op zoek naar de koninginnepage, een grote vlinder die het goed doet in het gebied. De koninginnepage liet zich volop zien, net als allerlei andere soorten vlinders en rupsen. 

Tekst gaat verder onder de foto.
Aan de westzijde van de Gendtse Waard staat de steenfabriek. Het bestaat deels uit open water en ooibosjes en deels uit grasland. Het gebouw is inmiddels terug gegeven aan de natuur, die er dan ook alweer welig tiert.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dynamische riviernatuur

Langs de Waal bij de steenfabriek ligt het Vossengat. De zandrug tussen deze voormalige zandwinplas en de rivier is een mooi voorbeeld voor de dynamische riviernatuur die hier thuishoort. Met hoogwater stroomt het water hier met veel geweld overheen, kolkt diepe gaten uit en legt verderop dikke pakketten zand weer neer.
Iedere eerste zondag van de maand kunnen volgers van BuitenGewoon meewandelen met verslaggever Laurens Tijink en natuurgidsen in een Gelders natuurgebied. De volgende wandeling is in natuurgebied Planken Wambuis, bij Ede. De inschrijving daarvoor is gesloten. In september gaat Laurens met boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer snorkelen in het rivierengebied. De inschrijving daarvoor opent binnenkort. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52