Definitief een streep door nevengeul Varik

VARIK - De nevengeul bij Varik is definitief van de baan. Een Kamermeerderheid staat achter het standpunt van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om te kiezen voor dijkversterking en het uitbaggeren van de uiterwaarden om de Waal bij hoogwater veiliger te maken.

Veel inwoners van Varik en Heesselt hebben zich jarenlang verzet tegen de nevengeul, omdat zij dit een gevaarlijk plan vonden. De aanleg van een nevengeul achter de dorpen Varik en Heesselt zou volgens de bewoners de omgeving tijdens een hoogwaterperioden niet veiliger maar onveiliger maken. De dorpen zouden dan omringd worden door dijken en bij een dijkdoorbraak vreesden de bewoners vast te komen zitten in een badkuip.

'Ontzettend goed nieuws'

De inwoners van de dorpen langs de Waal zijn dan ook blij dat de geul van de baan is. Frank Millenaar van de actiegroep Waalzinnig: 'Ontzettend goed nieuws dat de nevengeul er niet komt. We hebben er de afgelopen vijf jaar heel veel tijd ingestoken en zijn dan ook blij met dit resultaat.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Dijkversterking goedkoper dan nevengeul

De minister volgt de voorkeur van de meerderheid in de stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere de provincie, de gemeente Neerijnen en waterschap Rivierenland, die een keuze heeft gemaakt uit de twee opties, dijkversterking of een nevengeul. De stuurgroep was niet eensgezind. Zo wilde de provincie een hoogwatergeul. Dit was overigens een veel duurdere optie dan dijkversterking en aanpak van de uiterwaarden. 

Verder mogen boerderijen en huizen tot 2050 worden verbouwd en uitgebreid, maar bijvoorbeeld een complete nieuwbouwwijk staat de minister in het gebied niet toe. Dat zou teveel ten koste gaan van de ruimte voor de rivier.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Neerijnen Varik Nieuws
Deel dit artikel: