Nieuws

Jonge ooievaars leggen het loodje door extreme droogte

TERWOLDE - Op sommige plekken in Gelderland is de natuur zo droog, dat de jonge ooievaars daar last van hebben. In de omgeving van Terwolde legt de laatste weken de een na de andere jonge ooievaar het loodje.
'Jonge ooievaars eten vooral regenwormen', legt dierenarts en ooievaarsliefhebber Maurits Bosgoed uit. De twee ooievaars die in het nest achter zijn huis werden grootgebracht, hebben het allebei niet gehaald. Bij zijn ouders achter het huis, een paar kilometer verderop, werden vier jongen grootgebracht. Maar ook daar zijn de afgelopen week twee jongen dood gegaan. En ook bij een ander boerderij in de buurt redden ooievaarsjongen het niet.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Jonge ooievaars leggen het loodje door extreme droogte

Drassige grond is ver te zoeken

'De belangrijkste reden daarvoor is de droogte', denkt Bosgoed. 'De grond is hier kurkdroog, de regenwormen zitten zo diep in de grond dat de ouders die niet kunnen pakken en er zijn ook steeds minder grote insecten. Natuurlijk eten de ooievaars, nu ze wat groter zijn, ook wel eens een muis of en molletje. Maar regenwormen zijn wel de voornaamste voedingsbron.' 
Eten voor hun jongen vinden ooievaarsouders dus vooral in drassige grond, en die drassige grond is na de droogste junimaand sinds 1906, in sommige regio's ver te zoeken. Dat bevestigt ook een woordvoerder van De Lokkerij, een ooievaarsopvang in Drenthe met meer dan 35 jaar ervaring. 'Wij krijgen dagelijks telefoontjes van mensen bij wie de ooievaars dood zijn. Wij voeren de dieren nu flink bij omdat het zo droog is dat er moeilijk voedsel te vinden is.'

Het is koud daarboven

Omdat de ouders niet kunnen fourageren (voedsel zoeken, red.) in het weiland bij het nest, moeten ze soms ver vliegen om voedsel voor hun jongen te vinden. En dat heeft ook weer andere gevolgen. 'Ik denk dat de vogels bij mij op het nest uiteindelijk dood zijn gegaan door onderkoeling', legt dierenarts Bosgoed uit Terwolde uit.
'De ouders moesten ver vliegen om eten te vinden en op een gegeven moment waren de jongen alleen op het nest terwijl het motregende en er een koude wind woei. Daar waren zij denk ik nog niet tegen bestand.'

In de buurt van water gaat het beter

Kenners die Omroep Gelderland sprak voor dit artikel vinden trouwens dat het niet schadelijk is dat er nu veel jongen dood gaan. 'De natuur schommelt', legt oud-dierenarts en ooievaarskenner Joop Koopman uit Bemmel uit. 'Het ene jaar is het te droog, het volgende jaar is het weer lekker drassig. Zo gaat dat in de natuur. Volgend jaar brengen de ooievaars misschien wel weer meer jongen groot.'
Bovendien sterven niet op alle plekken in Gelderland veel jongen. Ooievaarsjongen die in nesten bij rivieren worden grootgebracht, zien er prima uit. Bij de voormalige ooievaarsopvang in Herwijnen bijvoorbeeld gaat het juist heel goed, vertelt Marieke van Andel die daar werkt. Ook met de ooievaars die Omroep Gelderland volgt gaat het goed; van de vier jongen die uit het ei kropen, leven er nog twee en die zien er allebei goed uit.
Via deze livestream kun je meekijken op het nest in Wamel dat Omroep Gelderland volgt: 
Het is trouwens heel normaal bij ooievaars dat niet alle jongen die uit het ei komen ook volwassen worden. Meestal brengen ooievaars twee of drie jongen groot.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!