Nieuws

Gebruikte Stenen: Arnhem, Lent en Zutphen

In deze vijfde aflevering van Gebruikte Stenen komt de agrarische sector aan bod. Albert gaat op bezoek bij tuinderij de Warmoes en het Koelhuis in Zutphen.
ARNHEM - In deze vijfde aflevering van Gebruikte Stenen komt de agrarische sector aan bod. Albert gaat op bezoek bij tuinderij de Warmoes en het Koelhuis in Zutphen.
Maar hij begint deze aflevering met een bezoek aan het terrein van de voormalige Coberco-melkfabriek in Arnhem. Veel gebouwen zijn gesloopt maar een deel krijgt een herbestemming. Op het terrein verrijst een nieuwe wijk voor wonen, werken en horeca. Henri Schimmel van ontwikkelaar BPD leidt Alberto rond over het terrein. Binnen de plannen behoudt ‘De Melkfabriek’ een belangrijke publieks- en ontmoetingsfunctie. Suzan te Brake van erfgoedspecialisten BOEi vertelt daar meer over. Edwin Verdurmen van Arnhems architectuurcentrum CASA komt aan het woord als het gaat over het belang van goed omgaan met industrieel erfgoed.
In Lent ligt midden tussen de nieuwbouw het terrein van historische tuinderij de Warmoes, een groenten- en fruitkwekerij. Daar wordt nog op een traditionele wijze gewerkt, net zoals dat in de vorige eeuw gebeurde toen warmoeniers in Lent en omgeving een grote bedrijfstak vormden. Alberto wordt door de hoogstamboomgaard en langs de kweekbakken rondgeleid door Marlies van Loon, één van de twee coördinatoren. Ook spreekt hij met enkele vrijwilligers, zonder wie de Warmoes niet zou kunnen bestaan.
In Gebruikte Stenen ook een reportage over Het Koelhuis in Zutphen. Zo’n honderd jaar geleden een opslagloods van boter voor een zuivelcoöperatie. Tegenwoordig is het een evenementenlocatie met horeca en verhuur van zalen voor allerlei doeleinden. 

Gebruikte Stenen. Deel 4 - uitzending 2 juli, 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Ook online (terug) te zien op www.gld.nl/tv en YouTube.

Gebruikte Stenen is een productie van Beeldland i.s.m. Omroep Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en stichting Casterenshoeve. Medewerking aan de serie wordt verleend door Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, Erfgoed Gelderland en Stieneo.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52