Nieuws

Belangenclub in beroep tegen uitspraak over sluiting seksplek ’t Ginkelse Zand

Belangenorganisatie Platform Keelbos gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter over de seksplek bij ’t Ginkelse Zand langs de A12 bij Ede. © Omroep Gelderland
Belangenorganisatie Platform Keelbos gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter over de seksplek bij ’t Ginkelse Zand langs de A12 bij Ede.
De rechtbank oordeelde begin juni dat de mannenontmoetingsplaats, ook wel homo-ontmoetingsplaats genoemd, niet heropend hoeft te worden.
In 2016 sloot de gemeente Ede de klaphekken die vanaf de parkeerplaats bij de snelweg toegang gaven tot het naastgelegen bosgebied. Het was een populaire ontmoetingsplek. Afgelopen jaar plaatste de gemeente een steviger, metalen hekwerk. Mannen kunnen nu alleen nog terecht op een smalle groenstrook van Rijkswaterstaat, pal naast de parkeerplaats en meer in het zicht.
De uitspraak van de rechter brengt daar dus geen verandering in. ‘We kunnen niet anders dan in hoger beroep gaan’, zegt voorman Anthony Mathijsen van Platform Keelbos. ‘We begrijpen helemaal niets van de uitspraak.’
Bekijk hier onze tv-reportage over de uitspraak (tekst gaat verder onder het filmpje):

Definitie
Mannenontmoetingsplekken worden ook wel homo-ontmoetingsplekken genoemd, maar dat dekt eigenlijk niet de lading. Ook hetero- en bimannen bezoeken deze plekken, evenals homomannen die een heteroseksueel leven leiden. Daarom spreken we, net als kennisinstituut Movisie doet, over mannenontmoetingsplekken.

Geen officiële wegen

De rechtszaak van Platform Keelbos tegen de gemeente Ede draaide om wandelpaadjes achter het hekwerk. Volgens de belangenclub ging het om openbare wegen en die zouden volgens de Wegenverkeerswet niet zonder een zogeheten verkeersbesluit afgesloten mogen worden. Door daar een punt van te maken, hoopte Platform Keelbos een heropening voor elkaar te krijgen.
Maar volgens de rechter waren de paden geen officiële wegen. Ze leiden bijvoorbeeld niet naar een perceel of een gebouw, zoals een ligweide of een horecagelegenheid. Tijdens de zitting noemde de gemeente Ede het ‘olifantenpaadjes’; weggetjes die door gebruik vanzelf waren ontstaan. Mathijsen blijft er echter bij dat het ging om officiële paden, omdat ze al langer dan 30 jaar in gebruik waren.
De gemeente Ede sloot de toegang tot het bosgebied vanaf parkeerplaats 't Ginkelse Zand naar eigen zeggen vanwege overlast voor niet-bezoekers, zwerfvuil en verstoring van wild.
Omroep Gelderland publiceert binnenkort een podcastserie en artikelenreeks over mannenontmoetingsplekken in onze provincie. Reageren? Mail naar onderzoeksjournalist Maarten Dallinga: mdallinga@gld.nl