Nieuws

Goudjakhals voor de derde keer in Nederland gespot; nu in Ruurlo

De zeldzame goudjakhals is voor de derde keer gespot in Nederland; dit keer in Ruurlo. De video waarop het dier is vastgelegd, is een bewijs dat de soort zijn leefgebied aan het uitbreiden is. © Tontan Travel
RUURLO - De zeldzame goudjakhals is voor de derde keer gespot in Nederland; dit keer in Ruurlo. De video waarop het dier is vastgelegd, is een bewijs dat de soort zijn leefgebied aan het uitbreiden is.
Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging legt uit dat de goudjakhals compleet nieuw is in Nederland; de soort is hier nog nooit eerder voorgekomen. Normaal gesproken komt de goudjakhals voor van de Balkan tot Bangladesh, dus zelfs voor landen als Duitsland en Frankrijk is het een uniek voorkomen.
De tekst gaat verder onder de video:
Goudjakhals voor de derde keer in Nederland gespot; nu in Ruurlo
Wat de situatie extra bijzonder maakt, is dat het dier zelfs in de landen waar hij normaal voorkomt bijna nooit wordt gezien. Dit komt omdat hij snel beweegt en omdat zijn oorspronkelijke leefgebied niet zo dichtbevolkt is als Nederland. Daarnaast is het een nachtdier dat op klaarlichte dag is vastgelegd.

Ontzettend spannend

In tegenstelling tot de wolf, is de goudjakhals voornamelijk een omnivoor; hij eet veel zaden en vruchten. Eet hij vlees, dan zijn dat vooral muizen. 'Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een goede ongediertebestrijder is', vertelt Glenn Lelieveld. Hij roept mensen op die het dier zien daarvan beelden te maken en die te delen op social media.
'De goudjakhals trekt al vanaf 1980 uit de Balkan. Als je ervan uitgaat dat het eerste wolvenpaar in Duitsland pas in 2000 is gespot, dan is het ontzettend snel dat de jakhals nu al hier is, aangezien beide dieren uit hetzelfde gebied moeten komen', aldus de zoogdierexpert.
Hij vindt het ontzettend spannend, zo laat hij weten, en verwacht dat we het dier steeds vaker gaan zien in Nederland. Hoeveel er zijn, dat is nog niet bekend.

Veluwe

Op de Veluwe is de goudjakhals al twee keer eerder gespot.
Hieronder de beelden:

Op een ecoduct aan de Veluwe op 18 oktober 2017 (Foto: Provincie Gelderland)

Op een ecoduct aan de Veluwe op 19 februari 2016 (Foto: Wageningen Environmental Research)
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52