GLD doc - Strijd om de Arnhemse macht

De machtsstrijd op de politieke apenrots in Arnhem is hevig in het laatste jaar voor de verkiezingen van maart 2018. Omroep Gelderland volgde lijsttrekker Gerrie Elfrink (SP) en maakte hiervan de documentaire ‘Strijd om de Arnhemse macht’.

Elfrink is inmiddels 16 jaar lang raadslid voor de SP in Arnhem, waarvan de laatste 8 jaar als wethouder. Hij won drie keer op rij de verkiezingen met in 2014 de grootste verkiezingswinst ooit; de SP kreeg 8 van de 39 zetels. Vanaf dat moment werd hij één van de machtigste politici van de Gelderse hoofdstad.

Maar de Arnhemse politiek krijgt te maken met enkele roerige jaren. Er zijn zelfs twee coalitiebreuken, één met GroenLinks en één met de ChristenUnie. Verschillende wethouders kiezen ervoor om op te stappen en er is sprake van een burgemeester wissel. Het laatste jaar heeft de coalitie van CDA, D66 en SP met het opstappen van de ChristenUnie een minderheid. 

Er volgt een onderzoek naar de bestuurscultuur waarbij hard wordt geoordeeld over het gedrag van de twee wethouders, Leisink (D66) en Elfrink (SP), ook al wordt hun naam niet genoemd. Leisink besluit na de verkiezingen niet meer terug te keren naar de Arnhemse politiek. Onder deze omstandigheden gaat Elfrink de verkiezingsstrijd aan. Gaat hij winnen of verliezen? De spanning bij de lijsttrekker is groot.

Omroep Gelderland volgde één van de meeste besproken Arnhemse wethouders gedurende de verkiezingscampagne en de periode daarna op de voet. Uiteindelijk krijgt de SP te maken met een dramatisch verlies van vijf zetels en komt met drie zetels terug in de gemeenteraad. Toch besluit Elfrink om de raad in te gaan. In de documentaire laten we zien hoe Elfrink omgaat met de spanning en hoe hij reageert op het verslag van professor Frissen over de Arnhemse bestuurscultuur.

De documentaire Strijd om de Arnhemse macht wordt uitgezonden op vrijdag 3 augustus om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
GLD doc
Deel dit artikel: