GLD doc - Waar Lyme in stilte je leven verwoest

Op 1 augustus zendt Omroep Gelderland de documentaire ‘Waar Lyme in stilte je leven verwoest’ uit. Een persoonlijk en aangrijpend verhaal van de chronisch zieke Anniek Reijmer uit Doetinchem, die door de ziekte van Lyme al 10 jaar lang vecht voor haar leven.

Anniek Reijmer woont in Doetinchem en is 28 jaar oud. De ziekte van Lyme heeft het leven van de jonge en energieke Reijmer letterlijk stilgelegd. Tijdens een reis naar Mexico, waar Annieks weerstand verminderd is door uitdroging, krijgt de Lymebacterie de kans om toe te slaan. Het maakt Anniek zo ziek dat het een gevecht op leven en dood wordt. 

Niemand in de familie heeft de tekenbeet gezien, laat staan Anniek zelf. Toch heeft het haar chronisch ziek gemaakt. Anniek hield van dansen en gezelligheid, maar na een vakantie naar Mexico in 2009 wordt ze ziek. Ze krijgt pijn in haar lichaam en kan licht en geluid niet meer verdragen. Ze belandt in een rolstoel. Ze kan niet meer lopen, heeft moeite met praten en veel pijn. 90% van de dag ligt ze in bed in het donker, nu al 10 jaar lang.

Fotograaf Valerie Visschedijk is bevriend met Anniek vanaf haar zestiende. Dat het zo'n zware strijd voor Anniek zou worden, heeft niemand kunnen voorzien. 'Ik kan mijn vriendin niet beter maken, maar ik kan wel haar verhaal vertellen.' Ze volgt Anniek anderhalf jaar in haar zoektocht naar de juiste behandeling voor een leefbaarder leven. Ze gaat zelfs met haar vriendin mee naar Amerika als de medische behandeling in Nederland niet toereikend blijkt te zijn. Visschedijk laat in de documentaire de directe familie in interviews aan het woord, omdat Anniek te zwak is om haar verhaal zelf te vertellen. Het verhaal wordt aangevuld met telefoonbeelden die Anniek van zichzelf heeft gemaakt. 

De indrukwekkende documentaire Waar Lyme in stilte je leven verwoest wordt uitgezonden op woensdag 1 augustus om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
GLD doc
Deel dit artikel: