'Fantastisch om je eigen vlees en groente te zien groeien'; Ede en Loenen willen gaan 'Herenboeren'

BOXTEL - Je eigen eten verbouwen samen met mensen uit de buurt: dat is het concept van Herenboeren. Op twee plekken in Gelderland staan groepen burgers klaar om op deze totaal nieuwe manier hun eigen eten te gaan produceren. Ze willen gezamenlijk een stuk grond pachten, een boer in loondienst nemen en dan voor hun eigen groente, fruit, vlees en eieren gaan zorgen. In navolging van een initiatief in het Brabantse Boxtel.

In Boxtel is het eerste en tot nu toe nog enige project van Herenboeren echt van start. 161 mensen uit Boxtel en omgeving legden een paar jaar geleden 2000 euro in en betalen wekelijks ongeveer een tientje paar maand per persoon. Daarvoor hebben ze een terrein van 20 hectare gepacht met daarop akkers met 55 soorten groenten, boomgaarden vol appel-, peren- en pruimenbomen, een kippenschuur met allemaal kippen die in de boomgaard lopen, weilanden met wat runderen en een tiental varkens dat in het bos scharrelt.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Douwe Korting is één van de initiatiefnemers: 'Het is echt fantastisch om je eigen eten te zien groeien. Alles is diervriendelijk; kijk maar hoe vrij de dieren buiten rondlopen. We voeden met dit terrein zo'n 500 monden. Iedereen die meedoet, komt hier één keer per week langs om zijn tas te vullen met verse groenten en fruit, vlees en eieren.'

Goed gevoel

In Loenen is ook al een groep die dit wel ziet zitten. Dinsdagavond was er een informatieavond. In Ede zijn ook al tientallen mensen aangesloten bij Herenboeren Ede. Tineke van der Veen en Dirk Roep zijn één van de eersten. Ze lopen vol bewondering in Boxtel rond. 'Geweldig', zegt Tineke. 'Ik krijg hier een heel goed gevoel over.' Dirk vult aan: 'Hoe mooi is het dat je met elkaar kunt bepalen welke groenten je verbouwt en dat je ze vers van het land kunt opeten.'

De boer die op het terrein in Boxtel werkt is in loondienst van de leden van de Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel. Hij moest wel even wennen aan het gemengde bedrijf, vertelt Douwe Korting. 'Hij doet hier akkerbouw, fruitteelt, varkenshouderij, alles door elkaar. Een enorme uitdaging. En we werken anders. Wij laten het onkruid als het gewas iets groter is gewoon staan, want dat scheelt werk en is beter voor de bodem. '

Tekst gaat verder onder de foto.

Lastig

In Ede hebben ze minimaal 150 deelnemers nodig om van start te kunnen. 'En een stuk grond', zegt Tineke. 'Dat is nog best lastig, want je moet een flink stuk grond hebben, dat niet te ver van de stad ligt. Maar we hopen het in september rond te hebben dat we ergens een stuk kunnen gaan pachten en dan kunnen we van start.'

Zie ook: Baas over eigen voedsel? Neem een boer in dienst

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Eten en drinken Gemeente Ede Loenen Nieuws
Deel dit artikel: