Nieuws

Vijf Nijmeegse wijken al in 2035 van het gas

Een deel van Nijmegen moet uiterlijk in 2035 van het gas af. Het gaat om stadsdeel Dukenburg, de wijken Hengstdal, Bottendaal, Hatert en het stationsgebied van Heijendaal. © pixabay
NIJMEGEN - Een deel van Nijmegen moet uiterlijk in 2035 van het gas af. Het gaat om stadsdeel Dukenburg, de wijken Hengstdal, Bottendaal, Hatert en het stationsgebied van Heijendaal.
Dat staat in de Warmtevisie die het college van burgemeester en wethouders heeft gepresenteerd. Nijmegen wil in 2045 volledig van het gas af, dus het probleem is volgens wethouder Harriët Tiemens 'urgent'. Voorop staat volgens de wethouder dat de warmtevoorziening voor iedereen betrouwbaar en betaalbaar moet zijn. 

Minder vraag van warmte en zoeken naar alternatieven

Nijmegen wil in 2045 energieneutraal zijn. Daarvoor moet de gebouwde omgeving in Nijmegen, bestaande uit bijna 80.000 woningen en alle andere gebouwen, in 2045 aardgasvrij zijn. Daarom moet de stad de vraag naar warmte flink verminderen en alternatieven vinden voor de verwarming van huizen, douchen en koken.

Aansluiten bij bestaand werk

Ondanks de urgentie die wethouder Harriët Tiemens ziet bij de omslag wil ze 'niet overhaast' te werk gaan. 'Er is namelijk nog geen blauwdruk voor een aanpak. Die gaan we de komende jaren met de stad en het rijk maken.' Per wijk bekijkt de wethouder welk alternatief het meest kansrijk is en hoe de gemeente slim kan aansluiten bij gepland werk zoals renovatieplannen of bestaande initiatieven. Dat scheelt tijd en geld. 
'Uitgangspunt is hoe dan ook dat het betaalbaar moet blijven voor mensen.' Daarom pleit de wethouder voor voldoende geld en bevoegdheden. 'Eén ding is duidelijk: veranderen is geen vrijblijvende keuze die we kunnen uitstellen. Het is harde noodzaak om onze stad klaar te maken voor de toekomst.'

Bedrijven hebben eigen verantwoordelijkheid

Het programma Nijmegen Aardgasvrij richt zich op de woonwijken waar aardgas wordt gebruikt voor verwarmen en koken. De grote bedrijven en industrie, die ongeveer 40 procent van het aardgas in Nijmegen verbruiken, hebben een eigen verantwoordelijkheid in de energietransitie volgens de wet Milieubeheer. Zij vallen, voor zover ze niet in de aangewezen wijken liggen, buiten dit programma.
De gemeenteraad zal zich waarschijnlijk na de zomer buigen over de Warmtevisie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!