Nieuws

GLD doc - Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord

In de zomer van 2017 had Nederland te maken met het fipronilschandaal, waarbij het verboden middel opdook in eieren. Miljoenen eieren werden uit de handel gehaald en pluimveehouders kregen te maken met financiële en psychische gevolgen. Omroep Gelderland komt nu, één jaar later, met de documentaire: Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord. Want hoe gaat het nu met de getroffen pluimveehouders? Hoe blikken deskundigen terug op de crisis? © Omroep Gelderland
In de zomer van 2017 had Nederland te maken met het fipronilschandaal, waarbij het verboden middel opdook in eieren. Miljoenen eieren werden uit de handel gehaald en pluimveehouders kregen te maken met financiële en psychische gevolgen. Omroep Gelderland komt nu, één jaar later, met de documentaire: Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord. Want hoe gaat het nu met de getroffen pluimveehouders? Hoe blikken deskundigen terug op de crisis?
Het verboden middel met fipronil kwam destijds in de eieren terecht doordat boeren het Barneveldse bedrijf Chickfriend inhuurden om een behandeling tegen bloedluis uit te voeren. Het bedrijf mengde het gif in een biologisch middel. Het mengsel werd in de kippenstallen gespoten en ineens was daar een wondermiddel tegen bloedluis. Enkele boeren deden hierover navraag. De overheid greep laat in terwijl ze op de hoogte waren van het gebruik van het verboden middel in de pluimveesector. Er zou sprake zijn van een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Vanwege het gif in de eieren werden maatregelen getroffen bij 361 pluimveebedrijven. De twee eigenaren van Chickfriend werden opgepakt en wachten nu in vrijheid op een mogelijk strafrechtelijk proces.
Ondertussen zijn we 12 maanden verder en kampen de getroffen pluimveehouders nog steeds met de gevolgen van de crisis. Enkele boeren zijn bezig met het verwijderen van de laatste resten van het onzichtbare fipronil uit de kippenstallen. Nog een enkele boer meet fipronil in zijn eieren. Verder liggen er in de Gelderse Vallei nog tonnen aan vervuilde mest.
In een rapport van commissie Sorgdrager werd vastgesteld dat voedselveiligheid bij niemand topprioriteit had. Iedereen zat fout: de pluimveesector, boeren, ministeries en de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA). Had de eiercrisis voorkomen kunnen worden?
In de documentaire komt dit aan bod en nemen wij u mee naar enkele getroffen Gelderse pluimveehouders. Want hoe gaat het nu, één jaar later, met hen? Wat zeggen deskundigen van het fipronilschandaal? Dierenarts Peter Wijnen van Pluimveepraktijk De Achterhoek plaatst zijn vraagtekens bij het ontstaan van de fipronilcrisis. Hoe gaan de pluimveehouders om met de tegenslagen en de financiële -en psychische gevolgen? Pluimveebedrijven zijn veelal familiebedrijven, maar wil de volgende generatie na dit schandaal nog wel pluimveehouder worden? U ziet het in Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord.
De documentaire Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord is te zien op maandag 30 juli om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). De documentaire is ook terug te kijken via www.gld.nl/tv.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!