Nieuws

'Valse handtekeningen en facturen': Tiel eist miljoen euro van zorgverlener

ARNHEM - Valse facturen, vervalste handtekeningen en cliënten die bedreigd worden met uithuiszettingen als ze declaraties niet tekenen. De gemeenten Tiel, Buren en Neder-Betuwe zijn ervan overtuigd dat cliënten te weinig of geen zorg hebben gekregen bij zorginstelling Job Lanceer uit Tiel. Ook zou de zorg kwalitatief onvoldoende zijn geweest.
door Judith Spanjers
Dat stellen de gemeenten vast op basis van getuigenverklaringen van 50 cliënten en ex-werknemers. En na onderzoek van 67 kilometer (!) administratie die in beslag is genomen bij de inmiddels failliete zorginstelling.   
De gemeenten eisen dinsdag tijdens de rechtszaak 1,1 miljoen euro terug van Cok van den Heuvel, de oprichter en voorzitter van Stichting Job Lanceer. Van den Heuvel ontkent alle aantijgingen en beschuldigt de gemeenten van smaad en laster. Hij wil reputatie- en gevolgschade vergoed krijgen en eerherstel.
Job Lanceer begeleidde psychiatrische cliënten en licht verstandelijk beperkten. Zij kregen individuele begeleiding en dagbesteding, onder andere in de brommerwerkplaats van Van den Heuvel waar cliënten aan brommers konden sleutelen.
Als een cliënt niet op komt dagen, mag je niet declareren
advocaat gemeenten

Rechter: 'vage regelgeving'

1,1 miljoen euro is het totale bedrag dat de gemeenten Tiel, Buren en Neder-Betuwe sinds 2015 hebben betaald voor de zorg van Job Lanceer. In eerste instantie via pgb en daarna op contractbasis. De gemeenten eisen dit volledige bedrag terug.
Maar de rechter vraagt zich tijdens de zitting hardop af of dat wel realistisch is. 'Kan de gemeente Tiel aantonen dat er geen enkele zorg aan enig cliënt geleverd is?' Tiel moet hierop een ontkennend antwoord geven. Waarop de rechter vaststelt dat het onduidelijk is voor welk product er op welke manier gedeclareerd mocht worden. 'Het is zo vaag', constateert de rechter.
Voor de rechter is het bijvoorbeeld niet duidelijk of er wel of niet gedeclareerd mag worden als een cliënt niet op komt dagen. De gemeente zegt 'no show' is niet te declareren. 'Alleen als je de zorg ook daadwerkelijk aan de cliënt levert, mag je declareren', zegt de advocaat van de gemeenten. Volgens de advocaat van Job Lanceer kan het voorkomen dat cliënten van deze zware doelgroep niet op komen dagen. Maar dan kregen ze op een later moment wel zorg. 'De zorg ging dag en nacht door, ook in het weekend. Job Lanceer leverde méér zorg dan geïndiceerd was.' 
Ik heb geen tijd om alle uren te registreren
Cok van den Heuvel, oprichter Job Lanceer

Urenlijstjes ontbreken

Volgens de onderzoeken van de sociale recherche is er in de kilometerslange administratie niet terug te vinden of en met wie er wel of geen afspraak is geweest. Van den Heuvel erkent dat er nooit urenlijstjes zijn vastgesteld waarin staat wie hij wanneer gesproken heeft.
'Daar kom je niet aan toe', zegt Van den Heuvel. 'Je bent continu brandjes aan het blussen en rent van de ene naar de andere cliënt. Ik heb veel meer zorg geleverd dan ik betaald heb gekregen. Ik ben soms nachten bezig om bijvoorbeeld suïcides te voorkomen. Er is dan geen crisisbed te vinden. Cliënten worden volgestopt met medicatie en dan mag ik ze weer mee naar huis nemen. De volgende ochtend staan de andere cliënten alweer op mij te wachten. En dan heb ik dus geen tijd om dat allemaal te registeren.'

Inspectie: 'Per direct stoppen met zorg'

De gemeenten kregen eind 2017 het advies van Wmo-toezicht om per direct te stoppen met de inkoop van zorg bij Job Lanceer. Wmo-toezicht Gelderland-Zuid constateerde bij een herinspectie dat de zorgverlener 26 van de 29 verbeterpunten niet heeft behaald. In plaats van een verbetering zag de toezichthouder een achteruitgang van kwaliteit van zorg.
De gemeenten volgden het advies op en deden ook melding van fraudesignalen bij het Openbaar Ministerie. Van den Heuvel werd vervolgens van zijn bed gelicht en moest drie dagen in een politiecel verblijven. Er werd beslag gelegd op al zijn bezittingen. 'Ik leef nog steeds van giften die ik krijg', zegt Van den Heuvel. Op dit moment begeleidt hij nog steeds een aantal cliënten, maar dan onbetaald. 'Ik neem de verantwoordelijkheid voor cliënten waar de gemeente die laat liggen.'  

'Ik ben geen fraudeur'

Volgens de advocaat van Van den Heuvel is de zorgverlener door de gemeenten weggezet als fraudeur. Iemand die zorggeld graait en wegsluist naar andere bv's. 'Maar dat is niet gebeurd. Dat heeft de curator ook vastgesteld. Hij betaalde zijn andere bedrijven alleen voor geleverde diensten en goederen. Hij heeft ook geen luxe vakanties gehouden. Het is alweer jaren geleden dat hij dat hij voor het laatst met vakantie ging, kamperen op de Veluwe', licht de advocaat toe. 
Volgens de advocaat baseren de gemeenten de beschuldigingen op basis van aannames en verklaringen van cliënten. Cliënten die volgens Van den Heuvel bij hun verhoren zijn gestuurd door de sociale recherche. 'Ze zijn afhankelijk van die rechercheur. Ik deug niet meer in hun ogen. Ze zijn voor hun wonen en eten niet meer afhankelijk van mij, maar van de recherche. Cliënten zeggen wat je wilt dat ze zeggen.' Volgens Van den Heuvel zijn alle declaraties wel door cliënten getekend. Hij is bereid om mee te werken aan een handtekeningenonderzoek.
De gemeenten houden er rekening mee dat niet het volledige bedrag geïncasseerd zal kunnen worden. 'Het gaat ons erom dat aangetoond wordt dat er volstrekt onvoldoende zorg is geleverd. Naar ouders en cliënten toe zijn wij ongeloofwaardig als wij niets zouden doen. Het is nu aan de rechtbank.' De uitspraak is op 21 augustus.

Zie ook:

Lees ook ons zorgdossier
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!