Grofwild op de Veluwe

ARNHEM - Omroep Gelderland zendt op 24 en 25 juli de documentaire Grofwild op de Veluwe in twee delen uit. Natuurfilmer Dick Bulten heeft gedurende 3,5 jaar opnamen gemaakt van grofwild op diverse Veluwse locaties. Dit deed hij veelal in samenwerking met boswachter John ter Horst.

De documentaire gaat over de vijf grootste wilde zoogdieren in Nederland; edelhert, damhert, ree, wild zwijn en moeflon. We zien een kort overzicht van hun leefgebied waarna de jaarlijkse ontwikkelingen en het gedrag van de diersoorten de revue passeren.

Voor het behoud van een gezonde wildpopulatie zijn de eigenaren van de verschillende leefgebieden verantwoordelijk. Het grofwild heeft een beperkte ruimte om te leven, omdat een groot deel van het oppervlak gebruikt wordt voor landbouw, wonen, werken en recreatie. Jaarlijks vindt er afschot plaats om de natuurlijke draagkracht voor de leefgebieden op peil te houden. Dit wordt uitgevoerd door professionele faunabeheerders die zich aan strenge regels dienen te houden. Dankzij dit beheer zorgt men ervoor dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten van deze prachtige dieren. 

De documentaire Grofwild op de Veluwe is in twee delen te zien op dinsdag 24 juli en woensdag 25 juli om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
GLD doc
Deel dit artikel: