Zin in Zondag | De dominee komt voorbij | Margot van Veen

Het feest van de geboorte van Johannes de Doper.

Luister hier naar het fragment

Wat ís de natuur in deze tijd van het jaar uitbundig:  de zon staat hoog aan de hemel, overal is licht en warmte.  Vruchten groeien en rijpen, er zijn bloemen in een veelheid van kleuren en geuren.  En wat kunnen we genieten van zon en buitenlucht, van een zwoele zomeravond! 

Vandaag is het de feestdag van St. Jan en vieren we de geboorte van Johannes de Doper.  Zoals de geboorte van Jezus samenvalt met de kortste dag, de winterzonnewende.  Zo valt het feest van de geboorte van Johannes samen met de langste dag, de zomerzonnewende.  Op veel plekken wordt deze dagen uitbundig feest gevierd,  en vanmorgen wordt, denk ik, in veel kerken gesproken over Johannes de Doper. 

Hij moet een bijzonder mens zijn geweest.  Hij wist mensen te raken met zijn woorden, zijn boodschap van toekomst, van hoop. 

De naam van Johannes betekent: de Eeuwige is genadig.  Hij getuigde van het licht, en wijst ons naar het Licht. Licht uit licht.  Jezus die licht brengt op alle plaatsen waar dat nodig is.  Johannes  was de wegbereider van Jezus, de wegwijzer en wel met hart en ziel.  Hij was een roepende in de woestijn, de woestijn van het leven, de plek van verdriet, van eenzaamheid, van gemis. Johannes had geen last van eigenbelang, status of een groot ego. Hij zag met zijn hart. Hij doopte Jezus midden in de Jordaan en zag dat Jezus veel te geven heeft.  Ziet het enthousiasme, de solidariteit en liefde. Hij zag het Licht dat Jezus bracht. Gods’ licht. 

In Gods’ licht kunnen we elkaar zien, kunnen we onszelf aankijken.  Mogen we zien wát is. Kunnen we het léven zien.  We hebben mensen nodig die ons de weg wijzen,  die verwijzen naar het licht, die net als Johannes zien waar toekomst, hoop en leven is. 

Al zijn wij geen Johannes de Doper, ook wíj kunnen wegwijzers zijn.  In de keuzes die we maken, in de wijze waarop we met anderen omgaan.  In onze gastvrijheid, in ons welkom, kunnen we een wegwijzer zijn,  kunnen we verwijzen naar Gods’ licht. 

Ons leven mag als vruchten groeien en rijpen, mag vruchtbaar zijn. 

Wij mogen ons laten raken door Gods’ liefde, Gods’ licht. Ons laten verwarmen. Het licht in ons opnemen en weer doorgeven. 

Bij het feest van de geboorte van Johannes de Doper mogen we weten dat er leven is, hoop, toekomst.  De natuur laat het ons uitbundig zien!

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52