Geen uilenpoep op een gelovige

NIJKERK - Kerkuilen zou je verwachten hoog in kerktorens, waar ze de galmgaten in- en uitvliegend ongestoord hun jongen kunnen grootbrengen. Maar zoals bij heel erg veel natuur in Nederland heeft de mens zich daar weer mee bemoeid. En niet ten goede.

God had het goed bedacht

Omdat er af en toe een beetje uilenpoep of een braakbal op een gelovige viel zijn op veel plekken de gaten dichtgemaakt. Terwijl God het toch zo goed had bedacht. Dus nu zijn er uilenkasten. Grote vierkante houten dozen hoog bovenin bijvoorbeeld een boerenschuur.

Ik sta voor het eerst van m’n leven met een kerkuil van 22 dagen oud in m’n handen
Harm Edens

Samen met een uilenexpert klim ik er naartoe en gaat de kast voorzichtig open. Geen moeder- of vaderuil, maar 5 grijze donshoopjes staren me onbewogen aan. Handig ontwijken we de al goed ontwikkelde grijpklauwen en één voor één zetten we ze in een emmer om ze daarna te meten, te wegen en te ringen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ze ontkennen de wereld

Ik sta voor het eerst van m’n leven met een kerkuil van 22 dagen oud in m’n handen. Hij ligt stil op z’n rug met z’n ogen dicht. Dat doen jonge kerkuilen als er gevaar is. Dan houden ze zich dood. Dan ontkennen ze de wereld om zich heen. Het gaat steeds beter met deze kwetsbare soort in heel Nederland. En zeker hier in de Achterhoek. We zetten ze heel voorzichtig weer terug. En de kast gaat weer dicht.

Word maar gauw groot en blijf maar zo lang mogelijk de boze buitenwereld ontkennen!

Iedere zaterdag is weer een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Kijk hier de vorige uitzending terug: