'Meetresultaten belevingsvlucht Lelystad Airport onthutsend'

Stichting Red de Veluwe is enorm geschrokken van de meetresultaten van de zogenoemde belevingsvlucht eind mei.

'Onthutsend. Op alle meetpunten overstijgt het geluid van deze vlucht de maximale geluidsniveaus die worden genoemd in het milieueffectrapport (MER)', zegt de actiegroep.

Een Boeing 737-800 vloog op 30 mei urenlang rondjes boven een groot deel van het land. Doel van de belevingsvlucht was omwonenden te laten ervaren welke geluidsoverlast de vliegprocedures rond Lelystad opleveren, als daarvandaan vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken en aankomen.

De tekst gaat verder onder het fragment:

'Hogere geluidspieken dan werd aangenomen'

Volgens de stichting zullen omwonenden te maken krijgen met hogere geluidspieken dan tot nu werd aangenomen. Ook is de verwachting dat veel meer Nederlanders met de geluidsoverlast te maken krijgen dan nu bekend is uit de MER-berekeningen.

Woordvoerder Jaap Kloosterziel: 'Deze uitkomst hadden we niet verwacht. Het is nu wel duidelijk dat er werkelijk niets klopt bij dit vliegveld en de aansluitroutes. Veel te positieve aannames doen in een MER is een hele kwalijke zaak. Hier past maar één reactie en dat is dat vliegveld Lelystad Airport on hold moet tot duidelijk is of er heel veel hoger kan worden gevlogen.'

Op testdag liepen reacties uiteen

Red de Veluwe strijdt al geruime tijd tegen (uitbreiding van) de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Op de testdag zelf liepen de reacties nogal uiteen van 'verschrikkelijk' tot 'niks gehoord, de vogels maken meer herrie'. 

 
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: