Nieuws

Baas over eigen voedsel? Neem een boer in dienst

Duurzaam, biologisch en lokaal: steeds meer mensen vinden dit soort zaken belangrijk als het gaat om hun voedsel. In Brabant startte een groep consumenten daarom met een heel nieuw landbouwconcept: herenboeren. Ze hebben samen een boer in dienst die voedsel voor hen produceert. Dat Brabantse model willen ze nu ook in Gelderland invoeren. Er is al een initiatief in Ede en dinsdagavond is er een bijeenkomst voor geïnteresseerden in Loenen. © Herenboeren Boxtel
EDE - Duurzaam, biologisch en lokaal: steeds meer mensen vinden dit soort zaken belangrijk als het gaat om hun voedsel. In Brabant startte een groep consumenten daarom met een heel nieuw landbouwconcept: herenboeren. Ze hebben samen een boer in dienst die voedsel voor hen produceert. Dat Brabantse model willen ze nu ook in Gelderland invoeren. Er is al een initiatief in Ede en dinsdagavond is er een bijeenkomst voor geïnteresseerden in Loenen.
Altijd groenten en fruit in huis, vers van de akker. En alleen vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Dat klinkt veel mensen goed in de oren. In het Brabantse Boxtel zijn ze nu twee jaar bezig met het herenboeren. Dat vergt wel een investering. Tweeduizend euro inleggeld en daarna per gezinslid 10 euro per week. Daarvan pachten ze grond en betalen ze een boer om de producten te verbouwen en de dieren te fokken. 
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Baas over eigen voedsel? Neem een boer in dienst

Boer in loondienst

Een gemengd bedrijf dus. Dat bestaat nauwelijks meer in Nederland en een boer die in loondienst is, is helemaal uniek. 'Er is interesse vanuit de hele wereld', zegt Douwe Korting van Herenboeren Nederland. Ze hebben al allerlei cameraploegen over de vloer gehad. 'En we zien dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn om dit in hun eigen omgeving op te zetten.'  
Herenboeren Ede werd in oktober opgericht als stichting. Bij 150 deelnemers kunnen ze van start. Inmiddels hebben 65 gezinnen getekend en zijn er 89 die het overwegen. 'Het is nu vooral belangrijk om een goede lokatie te vinden', zegt Dirk Roep van Herenboeren Ede. Ze zijn daarvoor in gesprek met de gemeente en Natuurmonumenten en Geldersch Landschap. 'Maar het valt nog niet mee', zegt hij eerlijk. 'Het is veel versnipperd hier in de omgeving. Of het zijn bestaande landgoederen waar al boeren zitten.'
Er waren wel aanbiedingen uit de omgeving van Oosterbeek en Wekerom, maar dat is te ver uit de buurt. Toch heeft Herenboeren Ede goede hoop dat het gaat lukken. 'We passen naadloos in de plannen van de gemeente als het gaat om voedsel en verduurzaming', zegt Roep. 'We zijn met drie locaties in gesprek. Als er eenmaal een plek is, verwacht ik dat het snel kan gaan, ook met deelnemers.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52