Nieuws

Eiersector en overheid faalden in fipronilcrisis

De pluimveesector zelf, maar ook de overheid heeft te weinig oog gehad voor de voedselveiligheid in de fipronilcrisis van vorig jaar. Dat is de belangrijkste conclusie van de Commissie Sorgdrager, die maandagmiddag haar rapport presenteerde over de eiercrisis. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De pluimveesector zelf, maar ook de overheid heeft te weinig oog gehad voor de voedselveiligheid in de fipronilcrisis van vorig jaar. Dat is de belangrijkste conclusie van de Commissie Sorgdrager, die maandagmiddag haar rapport presenteerde over de eiercrisis.
Voedselveiligheid moet de absolute top-prioriteit krijgen binnen de sector. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) moet hiervoor verantwoordelijkheid nemen, schrijft de commissie. Ze stelt daarnaast vast dat het toenmalige kabinet de Tweede Kamer niet goed over die fipronilaffaire heeft geïnformeerd.
Kijk de hele persconferentie terug (tekst gaat verder onder de video):
Het commerciële belang moet altijd ondergeschikt zijn aan de voedselveiligheid, benadrukt de commissie. Verder moet fraude worden bestreden en kennis binnen de sector aandacht krijgen. Signalen van misstanden moeten snel, integraal en deskundig behandeld worden zodat de voedsel- en waren waakhond integraal en deskundig kan wegen of zij strafrechtelijk of bestuurlijk stappen moet nemen.

'Ministeries moeten verantwoordelijkheid nemen'

De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moeten verantwoordelijkheid nemen voor de voedselveiligheid binnen het hele voedselstelsel, vindt de commissie.
Zij moeten de NVWA in staat stellen om de veiligheid tot topprioriteit te maken. Oud-voorzitter Bart Jan Krouwel van de Taskforce Voedselvertrouwen die na de paardenvleesaffaire in 2013 werd ingesteld, krijgt daarmee gelijk in zijn stelling dat de overheid fouten moet erkennen om het risico op escalatie van een voedselcrisis te verkleinen of voorkomen.

Kippenboeren ook schuldig

Ook de kippenboeren hebben steken laten vallen. Volgens de commissie hadden bij hen 'alarmbellen moeten gaan rinkelen' toen zich opeens een 'wondermiddel' tegen bloedluis bij kippen aandiende.
Het duurde vervolgens te lang voordat er inzicht kwam in de risico's voor de volksgezondheid. Uiteindelijk moesten honderden pluimveebedrijven op slot. Landbouworganisatie LTO schat de schade voor de sector op 100 miljoen euro.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52