Nieuws

Wie zat fout in de Fipronilcrisis? Kijk de persconferentie terug

Gelderse getroffen pluimveehouders verwachten dat zij de zwartepiet krijgen toegespeeld in het rapport over de Fipronil-affaire dat vandaag verschijnt. Ze hopen dat de overheid niet haar straatje schoon veegt en gemaakte fouten ook erkent. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Gelderse getroffen pluimveehouders verwachten dat zij de zwartepiet krijgen toegespeeld in het rapport over de Fipronil-affaire dat vandaag verschijnt. Ze hopen dat de overheid niet haar straatje schoon veegt en gemaakte fouten ook erkent.
Zomer vorig jaar startte het schandaal met het gif, dat door het Barnevelds bedrijf Chickfriend in kippenstallen werd gespoten. Vanwege een mogelijk gezondheidsrisico werden daarop miljoenen vervuilde kippen en eieren vernietigd.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat slechts bij één lading eieren een extreem hoge waarde fipronil is aangetroffen. Er is niemand ziek geworden door het eten van de eieren. De grote vraag vandaag in het rapport van de Commissie Sorgdrager is welke partijen fouten hebben gemaakt tijdens de eiercrisis. 
Kijk hier de persconferentie terug (tekst gaat verder onder de video):

Wie is schuldig?

Duidelijk is dat medewerkers van Chickfriend fout handelden. Ze zijn verdachten in een grootschalig internationaal strafrechtelijk onderzoek naar de fraude. Ze worden ervan verdacht te handelen in verboden middelen en zouden daarmee de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Medewerkers wachten thuis het strafrechtelijk proces af. 
Verder erkent de eiersector dat de controlerende instantie binnen de keten, IKB Ei, niet heeft gelet op de bestrijding van bloedluis. Dit wordt nu aangepakt. Pluimveehouders zagen dat Chickfriend certificaten had en gingen er in goed vertrouwen vanuit dat het middel dat werd gebruikt in de kippenstallen legaal was. Achteraf geven ze toe dat ze wellicht hadden moeten doorvragen wat er in zat.
Het is nu de vraag of de overheid, waaronder ook de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, erkent dat ze tips over het gebruik van fipronil in de eiersector, die binnen kwamen bij het NVWA-meldpunt, niet op waarde heeft geschat.
In 2016 kwam er een anonieme melding binnen, maar pas in de zomer 2017 greep de overheid in. Het is de vraag of ze te laat en verkeerd heeft ingegrepen. Zo werden pluimveebedrijven eerder gesloten in juli en kon Chickfriend tot 10 augustus doorspuiten met het gif, terwijl er een gevaar was voor de volksgezondheid.

Als de overheid fouten erkent, kost dat geld

De grote vraag is dus of de NVWA medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van de eiercrisis. Het antwoord is van belang voor de pluimveehouders die zijn getroffen door het gifschandaal. Die schade is opgelopen tot honderdduizenden euro's per bedrijf.
Volgens Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van landbouworganisatie LTO, gaat het in totaal om ten minste 100 miljoen euro. Dierenarts Peter Wijnen, die is verbonden aan de Praktijk De Achterhoek: 'Ik hoop dat de overheid erkent dat er fouten zijn gemaakt, dan wordt het een stuk makkelijker praten over financiële compensaties voor de pluimveehouders die vreselijk zijn getroffen.' 

Heeft de NVWA te laat ingegrepen na tips?

Zowel de pluimveesector als de dierenartsen stellen dat als de Voedsel- en Warenautoriteit zijn werk had gedaan, het nooit zo ver was gekomen. Belangrijkste ergernis is dat de NVWA volstrekt onvoldoende zou hebben ingegrepen toen er in november 2016 twee anonieme tips binnenkwamen over illegaal gebruik van fipronil in Nederlandse kippenstallen.
Gaat de Commissie Sorgdrager vandaag, al is het maar gedeeltelijk, mee in deze verwijten, dan zal dat kunnen helpen bij de claim die de pluimveesector al heeft ingediend tegen tegen de toezichthouder. Die rechtszaak is cruciaal omdat de verwachting is dat er bij de eigenaren van Chickfriend weinig tot niets te halen is.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52