Nieuws

'Zetelroof' in Brummen: raadslid stapt al na twee dagen over

Lokaal Belang in Brummen heeft niet lang kunnen genieten van de dubbele bezetting in de gemeenteraad. Donderdagavond werd Theo Hofman geïnstalleerd als nieuw raadslid, maar zaterdag stapte hij mét zijn zetel over naar Fractie Mame. © Omroep Gelderland/Archief
Lokaal Belang in Brummen heeft niet lang kunnen genieten van de dubbele bezetting in de gemeenteraad. Donderdagavond werd Theo Hofman geïnstalleerd als nieuw raadslid, maar zaterdag stapte hij mét zijn zetel over naar Fractie Mame.
Het vertrek van Hofman is een nieuwe tik voor Lokaal Belang, dat nu nog maar één zetel over heeft in de Brummense raad. Die wordt bemand door Marius Mennink.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart behaalde de partij vier zetels, evenveel als de VVD. De partijen werden daarmee de winnaars van de verkiezingen. Binnen een maand stapte Mame Douma echter op na een intern conflict over het wethouderschap. Hij koos ervoor verder te gaan als eenmansfractie. 

Verdere leegloop

Eric Kleverwal en Aart van den Berg verlieten de partij vervolgens in juni, waarbij Kleverwal zijn zetel meenam naar de Fractie Mame. De stoel van Van den Berg kwam vrij en werd sinds donderdag bezet door Hofman. Die heeft dus amper 48 uur na zijn beëdiging besloten er de brui aan te geven en zich in navolging van Kleverwal aan te sluiten bij de Fractie Mame.

Zetelroof

Het snelle vertrek van Hofman kan gezien worden als zetelroof. Dat komt wel vaker voor en kan niet tegengegaan worden, omdat kiezers op individuen stemmen en niet op een partij. De partij kan de zetel dus niet altijd behouden. Mennink is nu het enig overgebleven raadslid van Lokaal Belang. In het college wordt de partij nog vertegenwoordigd door wethouder Margriet Wartena.