Nieuws

'Appartement Pechtold voorbeeld van slecht toezicht'

De Tweede Kamer moet beter toezicht houden op de naleving van integriteitsregels. Dat zegt de Europese anti-corruptieorganisatie GRECO, die verwijst naar het appartement dat D66-voorman Alexander Pechtold uit Wageningen niet als geschenk liet registreren. © ANP
WAGENINGEN - De Tweede Kamer moet beter toezicht houden op de naleving van integriteitsregels. Dat zegt de Europese anti-corruptieorganisatie GRECO, die verwijst naar het appartement dat D66-voorman Alexander Pechtold uit Wageningen niet als geschenk liet registreren.
Via GeenStijl kwam vorig jaar naar buiten dat Pechtold van een Canadese oud-diplomaat een appartement ter waarde van 135.000 euro in Scheveningen had gekregen. Pechtold meldde dat niet in het geschenkenregister, omdat hij het een privékwestie vindt. Hij is bevriend met de oud-diplomaat.

'Betreurenswaardig'

GRECO noemt het in een rapport 'betreurenswaardig' dat de Kamer nog steeds geen goed systeem heeft dat toeziet op naleving van de integriteitsregels. De organisatie, die onder de Raad van Europa valt, licht de kwestie rond het appartement van Pechtold eruit.
Diens naam wordt niet genoemd, maar in een voetnoot wordt verwezen naar een parlementariër die een schenking van een appartement ter waarde van 135.000 euro niet had aangegeven. Er staat ook een link bij naar een artikel over de zaak.

200 aangiften

De gift veroorzaakte politieke ophef, maar het presidium van de Tweede Kamer zag af van een onderzoek. Zo'n 200 mensen deden aangifte tegen Pechtold. Die liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.
Zie ook: 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52