Nieuws

Thom de Graaf als 'onderkoning' naar Raad van State

Thom de Graaf wordt vicepresident van de Raad van State. De Graaf is de oud-burgemeester van Nijmegen en nog steeds inwoner van die stad. © Wikimedia Commons/Sebastiaan ter Burg
NIJMEGEN - Thom de Graaf wordt vicepresident van de Raad van State. De Graaf is de oud-burgemeester van Nijmegen en nog steeds inwoner van die stad.
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maakte de benoeming van De Graaf vrijdag bekend. De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse regering en het hoogste rechtsorgaan van ons land. Omdat koning Willem-Alexander voorzitter is van de Raad van State wordt de vice-president ook wel de onderkoning van Nederland genoemd. Ook PvdA-politicus Jeroen Dijsselbloem uit Wageningen zou in de race zijn geweest voor de functie.

Lange politieke carrière

Thom de Graaf heeft al een lange politieke carrière achter de rug. Hij begon in 1994 als Tweede Kamerlid voor D66 en werd enkele jaren daarna fractievoorzitter van die partij. Van 2007 tot 2012 was De Graaf burgemeester van Nijmegen, een functie die zijn vader eerder al bekleedde. De Graaf was ook vicepremier en minister van bestuurlijke vernieuwing in het tweede kabinet Balkenende. De laatste jaren zat hij voor D66 in de Eerste Kamer.  
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52