Nieuws

Gebruikte Stenen: Rozendaal-Velp, Steenderen en Ooijpolder

gebruikte-stenen
In de vierde aflevering van Gebruikte Stenen draait het om het thema ‘voor het nut vaniedereen’, oftewel nutsvoorzieningen.
ARNHEM - In de vierde aflevering van Gebruikte Stenen draait het om het thema ‘voor het nut vaniedereen’, oftewel nutsvoorzieningen.
Alberto start op de Pinkenberg bij Rozendaal-Velp. Hier werd in 1899 een van de eerste waterpompstations van het land gebouwd. Nog altijd wordt hier door het huidige Vitens water, afkomsting van de Posbank, gezuiverd en gaat het via een pompsysteem naar huishoudens en bedrijven in de omgeving. Alberto wordt namens het waterbedrijf ontvangen door Evert van Harn, die hem ook een ‘verzonken’ watertoren laat zien.
De stroomvoorziening in Nederland was lange tijd in handen van overheidsinstanties zoals de PGEM, de Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij. In grote centrales opgewekte stroom liep via schakelstations en transformatorhuisjes naar de huishoudens thuis. Vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw werd er veel aandacht besteed aan het ontwerp van de ‘trafo’s’. Alberto reist met Erik Nijhof van de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, langs drie voorbeelden, in Laag-Keppel, Steenderen en in de Ooijpolder buiten Ubbergen. Nijhof laat hem een aantal opvallende kenmerken van deze trafo’s zien.
In deze aflevering ook enkele historische bouwwerken voor de beheerstaak van de overheid om het waterpeil in rivieren en de polders te beheren. Hiervoor werden vroeger gemalen zoals stoomgemaal De Tuut in Appeltern ingezet. Maar het draaide om een samenhangend systeem van waterbouwkundige werken met onder meer uitwateringssluizen en dijkmagazijnen. 
Gebruikte Stenen. Deel 4 - uitzending 2 juli, 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Ook online (terug) te zien op www.gld.nl/tv en YouTube
Gebruikte Stenen is een productie van Beeldland i.s.m. Omroep Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en stichting Casterenshoeve. Medewerking aan de serie wordt verleend door Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, Erfgoed Gelderland en Stieneo.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52