Voormalig schipperspaar bouwt stadions mèt supporters

DU - De in Nederland geboren Holger Tribian en zijn Tsjechische vrouw Veronika hebben een bijzondere hobby: ze bouwen stadions. En niet alleen dat, ook heel natuurgetrouw de supporters. Als zij betalen, kunnen ze zich in elke gewenste vorm laten afbeelden.

'Het is begonnen toen ik kapitein was. In de wintermaanden waren we veel thuis. En om de tijd te vullen, zijn we stadions gaan bouwen. De eerste was van Slovan Liberec, dat heeft 2000 uren geduurd', vertelt Holger.

De tekst gaat door onder het filmpje.

In 2009 verhuisde het stel naar Duisburg. 'Ik weet nog goed, het was de wedstrijd tegen Cottbus. We zagen een plastic model van het stadion. Toen zei ik tegen Veronika: dat kunnen we beter. Alles moet 100 procent overeenkomen met het echte stadion', benadrukt Holger.

Op de vraag wat zijn Heimat is, antwoordt de Duitse Nederlander: 'Dat is waar ik me thuis voel.'

Samenwerking

Omroep Gelderland werkt samen met L1 en het Duitse Studio47 aan de serie Buren in Europa/Nachbarn in Europa. Het betreft een bijzonder grensoverschrijdend project. De komende weken maken verslaggevers van de omroepen reportages over onderwerpen die aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens spelen. 

24 reportages

De serie Buren in Europa omvat 24 reportages over onderwerpen, variërend van verplichte Duitse les op Achterhoekse basisscholen tot de gezamenlijke Duits-Limburgse ambulancedienst. Centraal staat hoe inwoners van het grensgebied aankijken tegen elkaar en welke rol de grens nog speelt in ons dagelijks leven.

Bekijk hier de filmpjes die al uitgezonden zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Buren in Europa Nieuws
Deel dit artikel: