Nieuws

Met wc-papier medicijnresten uit rioolwater halen

Een waterzuiveringsinstalletie bij Schiphol
Waterschap Vallei en Veluwe bouwt in Ede een proefinstallatie om medicijnresten aan het rioolwater te onttrekken. Bijzonder is dat de koolstof die daarbij nodig is, zelf wordt gemaakt. Er wordt cellulose gehaald uit resten wc-papier die in het rioolwater zitten. Dat meldt de Volkskrant. © ANP
EDE - Waterschap Vallei en Veluwe bouwt in Ede een proefinstallatie om medicijnresten aan het rioolwater te onttrekken. Bijzonder is dat de koolstof die daarbij nodig is, zelf wordt gemaakt. Er wordt cellulose gehaald uit resten wc-papier die in het rioolwater zitten. Dat meldt de Volkskrant.
Het toiletpapier wordt uit het water gezeefd, gedroogd en tot brokjes cellulose geperst. Die blokjes worden in een over verhit, waardoor ze uiteenvallen in gas, zuren, bio-olie en biochar. Dat laatste is een houtskoolachtige stof die wordt gebruikt om de medicijnresten uit het water te halen.

'Effectief en kostenefficiënt'

'Het is niet alleen effectief, maar ook kostenefficiënt. Wat ons betreft is afvalwater al een lange tijd geen afval meer, maar moeten we het meer en meer zien als waardevolle grondstoffenstroom', zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin.

80 procent

De proefinstallatie moet nog dit jaar een deel van het Edese afvalwater voor meer dan 80 procent van veelvoorkomende medicijnresten zuiveren. De kosten bedragen 1,7 miljoen euro. Het waterschap krijgt uit een fonds van de Europese Unie een bijdragen van zeven ton.
Volgens de Nederlandse drinkwaterbedrijven belandt elk jaar minstens 140.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater. Dat is voor mensen niet schadelijk, voor vissen en andere dieren wel.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52