Nieuws

'Doodsbang' en met lege handen na miljoenenfraude Belastingdienst

ARNHEM - Vier jaar nadat twee biljartvrienden uit Duiven de Belastingdienst voor bijna 20 miljoen euro tilden, is dit geld nog steeds niet terug in de staatskas. De fraude werd gepleegd door een ex-belastingambtenaar en een Griekse restauranthouder, die samen met een Turkse zwager dachten snel rijk te worden. Deze woensdag moeten ze voor de rechter komen.
Donderdag viert Egon D. zijn verjaardag, hij wordt 55 jaar. Maar niet met champagne op een tropisch strand, zoals hij het vier jaar geleden had bedacht, maar in het verdachtenbankje in de rechtbank in Arnhem. Omroep Gelderland sprak met hem over de zaak.
Op het moment van de fraude werkt Egon al meer dan 30 jaar bij de Belastingdienst. Hij moet regelmatig grote bedragen overschrijven aan bedrijven. Van bedragen met zes nullen kijkt hij niet meer op. Maar hij vindt zijn werk niet meer leuk. Egon D.: 'De sfeer was heel anders door die reorganisatie bij de Belastingdienst. Ik mocht ondernemers die met vragen belden niet meer helpen, maar ik moest ze naar internet verwijzen. Bovendien wordt zijn afdeling opgeheven en gaat zijn collega, met wie hij al jaren samenwerkt, met pensioen. En dan stoort hij zich nog aan die flexplekken: 'Als je te laat komt, zit je de hele dag naast de lift. Gek werd ik van dat geping van die lift.' 
Luister hier naar het gesprek met verslaggever Martin Lange die met Egon D. sprak:

Vertrekregeling

Hij besluit voor zijn eigen vertrekregeling te zorgen. In café De Tol in Duiven praat hij met de eigenaar, Sakis O. Hij kent de cafébaas goed, ze biljarten samen. De nu 58-jarige Sakis O. is een succesvol zakenman, naast het café in Duiven runt hij een hotel en een Grieks restaurant in Arnhem. In 2009 wordt hij in Duiven tot Ondernemer van het Jaar uitgeroepen. De Griek is volgens Egon meteen geïnteresseerd in het gemak waarmee hij geld kan overboeken. 'Ik kreeg meteen een drankje van het huis.'
Volgens de Griek moet zijn Turkse zwager bij het complot worden betrokken. Het belastinggeld wordt overgemaakt naar twee Turkse bankrekeningen, want in Turkije zou het een koud kunstje zijn om miljoenen contant op te nemen.
Volgens de Belastingdienst heeft D. deze fraude gepleegd door een gefingeerde teruggave vennootschapsbelasting in het systeem te zetten onder de naam van zijn collega, die met vakantie was. Normaal gesproken moet een collega de opdrachten controleren (het zogeheten 'vierogenprincipe'), maar omdat de opdracht onder een andere naam was geboekt, kon hij dat zelf doen. Normaal gesproken worden afwijkende bedragen nog door de centrale administratie tegen het licht gehouden, maar dat is niet gebeurd. Een ambtenaar heeft de post over het hoofd gezien. De Rabobank heeft de fraude opgemerkt. Een bankmedewerker vond de transacties naar de Turkse bankrekeningen verdacht en trok, een week na de fraude, bij de FIOD aan de bel.
Op 27 mei 2014 wordt het geld overgemaakt. Egon neemt vakantie op om naar Turkije te gaan en het geld op te halen. Maar dat blijkt toch lastiger dan gedacht. Samen met de zwager rijden ze van bank naar bank, maar steeds komt de zwager met lege handen naar buiten. Als de zwager wel erg lang wegblijft, gaat Egon zelf eens kijken. 'Ik ging achter hem aan, die bank binnen. Blijkt dat helemaal geen bank te zijn, maar een restaurant.' De zwager is spoorloos.
Die heeft dan stiekem al een deel van de buit opgenomen, volgens justitie 1,3 miljoen euro. Egon D. zegt dat de zwager daarnaast ook nog voor bijna een miljoen aan goud heeft gekocht. De voormalige belastingambtenaar vertrouwt het niet als de zwager hem ook nog mee wil nemen op een nachtelijke rit naar de kust, dwars door het Turkse binnenland. 'Ja, ammehoela. Als ze me dan van kant maken, vinden ze me nooit terug.' Met de staart tussen de benen pakt hij het vliegtuig naar huis. Doodsbang is hij.

Naar het werk, alsof er niks aan de hand is

De volgende maandag gaat hij naar het werk alsof er niks aan de hand is. 'Man, wat was ik zenuwachtig.' Hij hoort dat een collega de opdracht krijgt de bewuste overboeking te controleren, maar omdat hij verder niets hoort denkt hij dat de fraude onopgemerkt blijft. 
Maar dat is niet het geval. De fraude is al opgemerkt en de Nederlandse Staat laat beslag leggen op de rekeningen van de Turk. Maar omdat hij de beslaglegging aanvecht, worden de bankrekeningen bevroren en blijft het geld in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben geen haast met de kwestie, rechtszaken over het geld worden al vier jaar uitgesteld.
Egon heeft ontslag gekregen en moest zijn huis verkopen. Hij heeft officieel geen adres meer en werkt via een uitzendbureau. De Griek runt zijn horecazaken weer alsof er niets gebeurd is. Deze woensdag horen ze of justitie ze nog achter de tralies wil, en hoelang.
Uit onderzoek van de Belastingdienst zou zijn gebleken dat deze zaak op zichzelf staat. Alle grote uitbetalingen zijn opnieuw bekeken. Daar zitten geen andere fraudegevallen tussen. Dit onderzoek bracht wel naar voren dat systemen moeten worden aangepast, omdat ze zijn gericht 'op foutherstel, maar niet op het voorkomen van fraude'. Welke maatregelen er genomen zijn, wil de Belastingdienst niet bekendmaken. Wel zegt de dienst dat er scherper op het 'vierogenprincipe' wordt gelet en dat ook lagere bedragen beter worden gecontroleer
Zie ook: 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52