Nieuws

Grondeigenaren moeten woekerplant bestrijden, wil gemeente Wijchen

Japanse duizendknoop.
De gemeente Wijchen wil grondeigenaren verplichten om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat moet gebeuren door daar een bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over op te nemen. De plant is nagenoeg onuitroeibaar en rukt op. © CC0 / Omroep Gelderland
WIJCHEN - De gemeente Wijchen wil grondeigenaren verplichten om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat moet gebeuren door daar een bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over op te nemen. De plant is nagenoeg onuitroeibaar en rukt op.
Voor andere woekeraars als de akkerdistel en het jakobskruiskruid bestaat al zo'n verplichting. In de gemeente Wijchen steekt de duizendknoop nu op twaalf plaatsen zijn kop boven de grond. De Japanse duizendknoop kan veel schade aanrichten en zelfs funderingen en beton verwoesten. 

Woekert naast rijksmonument

In het kerkdorp Bergharen is de hardnekkige plant op meerdere plaatsen gespot op gemeentegrond. Onder andere bij het rijksmonument de N.H. Kerk. Omwonenden hebben daar eerder over geklaagd bij de gemeente Wijchen.
Bij die omwonenden leeft het gevoel dat de gemeente na de melding in 2017 niet adequaat heeft opgetreden. Daarom hebben ze onlangs opnieuw aan de gemeente gevraagd om actie te ondernemen toen in het voorjaar bleek dat de woekeraar op dezelfde plaats boven de grond kwam als ze eerder al hadden gezien. Ze konden daaruit opmaken dat de plant niet met wortel en tak was uitgeroeid.

Grond met de plant erin per ongeluk verplaatst

Voor de CDA-fractie in de Wijchense gemeenteraad is het aanleiding om de college op te roepen het linke onkruid te lijf te gaan. Omwonenden zijn ook ontstemd over het feit dat de gemeente ze helemaal niet heeft gezegd dat de duizendknoop in de buurt van hun tuintjes groeit. Bovendien is bij de herbestrating en aanleg van parkeerplaatsen aan de Veldsestraat in Bergharen mogelijk grond door de aannemer gebruikt en verplaatst met deze woekerplant erin. 
Van andere gemeenten is bekend (o.a. Amersfoort) dat de bestrijding hoge prioriteit heeft, arbeidsintensief is en erg kostbaar. Het college van burgemeester en wethouders belooft nu beterschap. De inwoners van de gemeente krijgen jaarlijks informatie over de plant en de bestrijdingsmogelijkheden via een brief aan huis en via digitale informatiekanalen.

Ecoloog zegt: afblijven

De regels voor bestrijding van de Japanse duizendknoop worden beter onder de aandacht gebracht bij medewerkers, aannemers en bewoners.  Locaties waar de plant voorkomt worden zichtbaar gemaakt met piketpaaltjes en borden, zodat bijvoorbeeld een aannemer niet meer onbedoeld de plant een handje kan helpen met de verspreiding. In die voornemens neemt de gemeente ook nog een andere soort mee die overlast veroorzaakt in de gemeente: de reuzenberenklauw. 
Ecoloog Stefan Hageman uit Tiel adviseerde overigens onlangs de duizendknoop zoveel mogelijk met rust te laten. Snoeien doet ook deze plant groeien. En uitroeien is een kostbare monsterklus voor professionals.