Nieuws

Onderzoek naar veiligheid ICT in ziekenhuizen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de digitale veiligheid van Nederlandse ziekenhuizen. Aanleiding zijn onder meer de problemen met ICT in het Radboudumc in Nijmegen in januari. © ANP
NIJMEGEN - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de digitale veiligheid van Nederlandse ziekenhuizen. Aanleiding zijn onder meer de problemen met ICT in het Radboudumc in Nijmegen in januari.
Op 26 januari moest de spoedeisende hulp van het Radboudumc per direct sluiten. Nieuwe patiënten moesten uitwijken naar ziekenhuizen of traumacentra omdat meerdere ICT-systemen niet of minder goed beschikbaar waren.
Ook het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel kampte met ICT-problemen. Bovendien waren er verschillende ransomware-aanvallen op ziekenhuizen in de afgelopen jaren.
'De Onderzoeksraad wil deze voorvallen in samenhang bezien met het oog op het waarborgen van de patiëntveiligheid', aldus de organisatie. Daarbij kijken de onderzoekers vooral naar hoe ziekenhuizen storingen en misbruik van informatietechnologie proberen te voorkomen. Ook wordt gekeken in hoeverre zij voorbereid zijn om de gevolgen daarvan te beperken.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52