Nieuws

Zorgen om verontreinigd drinkwater: tot en met woensdag koken

GELDERMALSEN - Waterbedrijf Vitens adviseert inwoners van de gemeente Geldermalsen om het drinkwater tot en met woensdag 20 juni te koken. Alle getroffen huishoudens en bedrijven worden deze maandag per e-mail of brief geïnformeerd.
Bij Omroep Gelderland kwamen maandag verschillende reacties binnen van mensen die bezorgd waren over hun drinkwater. Ze geven aan niet goed te zijn geïnformeerd over het verontreinigde drinkwater in de gemeente Geldermalsen.

Kritiek op Vitens

'Als ik niet door een kennis gebeld was had ik het nog niet geweten!  Kan dat niet beter geregeld worden! Ik heb mijn buren toen verwittigd en die wisten ook nergens van!', mailt een mevrouw.
Een man schrijft: 'Er wordt aangegeven dat betrokken per mail zijn geïnformeerd. Ik geef altijd waterverbruik door per mail. Maar ik heb gisterenavond geen bericht per mail ontvangen. Ik ben vanochtend geïnformeerd door Radio Gelderland.'
Een ander man mailt: 'Die mail heeft er wel erg lang over gedaan, ik ontving hem om 22.18, bijna een uur later'.
Woordvoerder Bram Inklaar van Vitens reageert op die opmerkingen dat Vitens redelijk exact weet welke adressen getroffen zijn. Inklaar zegt dat bewoners per mail geïnformeerd zijn en dat Vitens maandag nog een brief naar die adressen stuurt.
Het kan zijn dat mensen wél in de buurt wonen, maar hun water van een ander station krijgen en dan hebben zij er geen last van, aldus de woordvoerder. Via de site van Vitens is ook te zien waar de getroffen adressen zich bevinden.

Verontreiniging niet met blote oog te zien

Volgens Inklaar is er sprake van een bacterie die het drinkwater verontreinigt. De haard daarvan is nog niet ontdekt. Dat is niet met het blote oog te zien. Het water ziet er dus niet troebel uit.
Inklaar geeft aan dat in dit geval ook alleen het direct drinken een risico inhoudt; fruit in de boomgaard kan gewoon besproeid worden.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52