Scheepvaart, steenfabrieken en 13 café's in Lobith-Tolkamer

LOBITH - Aflevering 26, dinsdag 3 juli 2018: Lobith-Tolkamer 1967

Scheepvaart breng geld in de la

De dorpen Lobith en Tolkamer en het buurtschap Tuindorp waren in 1967 onderdeel van de gemeente Herwen en Aerdt. Lobith had een flinke groeispurt achter de rug, waarmee de naoorlogse woningnood een halt was toegeroepen. Er was een uitgebreid winkelbestand, van fietsen tot huishoudelijke apparaten en van kleding tot levensmiddelen. Tolkamer kende een bloeiende welvaart door de scheepvaart. Schepen moesten er aanleggen ter controle van papieren, vracht en personen. De tijd werd benut voor cafébezoek door de schippers en het doen van boodschappen door de schippersvrouwen. In die tijd kende Tolkamer o.a. vijf slagerijen en maar liefst 13 café’s ! En dat voor een dorpje van nog geen 1000 inwoners.

Lobith aan de Rijn (still uit de film)

Tuindorp voor de arbeiders

Het grootste deel van de beroepsbevolking werkte op één van de vele steenfabrieken langs de Rijn. Scheepswerf De Hoop was ook een grote werkgever. In Tolkamer zorgden douane, marechaussee en expeditiebedrijven voor banen. Het buurtschap Tuindorp, gelegen tussen de scheepswerf en de vluchthaven, ontstond toen directeur Bodewes huizen liet bouwen voor zijn Poolse werknemers. Toen die vertrokken werden de huizen betrokken door de plaatselijke bevolking. Lobith, als centrale plaats van de gemeente, had een ULO-school en een Huishoudschool. Verder stonden er in deze plaats twee lagere scholen.Tolkamer had ook een lagere school.

 

Het consultatiebureau in Lobith in 1967 (still uit de film)

Sportief en muzikaal

De dorpen kenden een bloeiend verenigingsleven. Er waren twee voetbalclubs, te weten Lobithse Boys en THESOS (Tot Heil En Sterkte Onzer Spieren). LIOS was de turn-en gymnastiekvereniging en bij RHODA kon je volleyballen. Voor feesten kon je naar carnavalsvereniging “Het Olde Tollus” en verder waren er een grote scoutingvereniging, een toneelclub en twee muziekkorpsen. Jaarlijks hoogtepunt in Lobith-Tolkamer waren de kermis- en schuttersfeesten, die op de zondag na Hemelvaart begonnen met een plechtige processie door de straten van het dorp. Beide schuttersgilden, Eendracht Maakt Macht en Excelsior, vierden 3 dagen lang een prachtig feest.

Kijk hier de uitzending.

Uitzendingen Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Volgende en laatste uitzending:

Dinsdag 10 juli Ulft 1968

Meer over dit onderwerp:
Lobith Ons Dorp - Uitzendingen
Deel dit artikel: