Nieuws

Bedrust het ideale medicijn? Niet echt, eerlijk gezegd...

Vroeger dachten we dat ziekenhuispatiënten baat hadden bij rust, voor een sneller herstel. Maar dat idee is een beetje ouderwets, vinden artsen in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Middels het project 'Beter uit bed' worden patiënten gestimuleerd meer te bewegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Vroeger dachten we dat ziekenhuispatiënten baat hadden bij rust, voor een sneller herstel. Maar dat idee is een beetje ouderwets, vinden artsen in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Middels het project 'Beter uit bed' worden patiënten gestimuleerd meer te bewegen.
Een patiënt in het ziekenhuis ligt gemiddeld zo'n 80 procent onnodig in bed. Hierdoor neemt de breinfunctie, spierkracht en uithoudingsvermogen sterk af. De kans op complicaties zoals longontsteking en doorligplekken neemt dan toe. 'We weten dat je na vijf dagen niet eens meer in staat bent om op te staan uit een stoel', vertelt fysiotherapeut Shanna Bloemen. 
De tekst gaat verder onder de reportage.
Actieve patiënten genezen sneller
Radboud stimuleert patiënten continu om te bewegen. Bijvoorbeeld door zelf eten te halen, te ontspannen in de relaxruimte, of in de beweegruimte als de patiënt daaraan toe is. Het ziekenhuis adviseert patiënten overdag geen pyjama en sloffen te dragen, maar kleding en stevige schoenen.

Mobiele apparatuur

'In de toekomst hopen we patiënten zelfs aan te sluiten op mobiele apparatuur', aldus Bloemen. Daardoor is het mogelijk buiten een fris luchtje te scheppen. Bij de lift wordt gestimuleerd te trap te nemen. In het trappenhuis hangt een bordje met het aantal verbruikte calorieën. 
Patiënten herstellen sneller, en voelen zich eerder fit, blijkt uit halfjaarlijkse metingen. Radboud is sinds 2014 hiermee bezig. Op de afdeling cardiologie werd tijdens de laatste meting een daling van 26 procent gemeten.

'Eerste stap was moeilijk'

'De eerste stap om samen te lunchen was moeilijk', vertelt hartpatiënt Wim Bosman. 'Maar daarna kwam ik makkelijker mijn bed uit. Even een praatje maken en bewegen over de gangen. Hoe meer ik beweeg, hoe beter het voor me is.'
'Beter uit bed' wordt ook toegepast in andere ziekenhuizen. Maar Radboud is één van de uitgebreidste en koploper op dit gebied. Inmiddels zijn 7 van de 20 afdelingen aangepast.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52