Stolperstein gestolen in Zutphen: 'Om misselijk van te worden'

ZUTPHEN - In Zutphen is een Stolperstein gestolen. Dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. De bewoner van de woning deelde de diefstal op Facebook.

De steen in Zutphen lag voor het huis van Gertjan van de Meent aan de Raadhuissteeg. 'Om misselijk van te worden', zegt hij op Facebook. De reacties onder zijn bericht zijn van soortgelijke strekking. De diefstal wordt walgelijk, schandalig, onvoorstelbaar en respectloos genoemd.

Stolpersteine zijn herdenkingsstenen die adressen markeren van in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en omgebrachte Joden. Op de stenen staan naam, geboortedatum, plaats en overlijden. Ze zijn 10 bij 10 centimeter groot en gemaakt van messing. 

Zoontje van gezin werd 17 dagen oud

De gestolen steen betrof Herman Snatager die in 1943 in Sobibor omkwam. Snatager was getrouwd met Betty Polak. Op 9 mei 1943 werd hun zoon Emanuel geboren in Kamp Westerbork. Het jongetje werd slechts 17 dagen oud. Herman en Betty Snatager werden juli 1943 op transport gesteld naar Sobibor.

Zie ook: Dit was Herman Snatager

Stolpersteine in Gelderland liggen onder meer in Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Culemborg, Doesburg, Ede, Geldermalsen, Lochem, Nijkerk, Ophemert, Tiel, Zaltbommel en Zutphen.

De herdenkingsstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Hij plaatste in 1995 in Keulen de eerste Stolperstein. Sinds 2007 liggen ze ook in Nederland in straten waar Joden zijn weggevoerd.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: