Nieuws

'Gooi geen medisch afval bij het plastic!'

foto uit de poster die vanaf deze maand bij apotheken ligt (DAR)
Breng medisch afval naar de apotheek en doe het niet bij het plastic afval. Dat is de oproep van een campagne die start in Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen. De campagne in samenwerking met de apotheken in de regio, moet voorkomen dat plastic afval onbruikbaar wordt door vervuiling met medisch afval.
NIJMEGEN - Breng medisch afval naar de apotheek en doe het niet bij het plastic afval. Dat is de oproep van een campagne die start in Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen. De campagne in samenwerking met de apotheken in de regio, moet voorkomen dat plastic afval onbruikbaar wordt door vervuiling met medisch afval.
Nu raakt plastic+ (plastic, blik en pak) vaak vervuild met medisch afval zoals naalden, infuusmateriaal en verpakkingen van medisch afval. Dit is slecht voor de kwaliteit van plastic+, maar vooral gevaarlijk voor Dar-medewerkers die plastic+ inzamelen en medewerkers die het uit moeten sorteren.

'Plastic+ nu vaak afgekeurd en dat is zonde!'

DAR meldt dat de inwoners van de gemeenten waar de afvalverwerker actief is al goed scheiden maar volgens de DAR kan het altijd beter. Martine Boot van de DAR: 'Als zij bijvoorbeeld naalden bij plastic+ doen, kan al het plastic+ uit de inzamelwagen niet meer hergebruikt worden. Dit wordt dan afgekeurd en als restafval verwerkt. Dat is zonde!'

Veiligheid en kwaliteit omhoog

Bij apotheken in de regio hangen vanaf deze maand posters om mensen te informeren over het inleveren van medisch afval bij de apotheek. Bij de apotheken zijn ook folders verkrijgbaar met informatie hierover. Martine Boot: 'Ons doel is om de veiligheid van de inzamelaars en sorteerders én de kwaliteit van plastic+ te verbeteren.'