Nieuws

Van olifantengras kun je papier maken (geen grap!)

Marcel van de Peppel.
Van metershoog gras, papier maken. Iets waar je niet gelijk aan denkt, maar het kan toch. Miscancell, een duurzaam bedrijf uit Zevenaar, kan van olifantengras verschillende dingen maken. Zoals papier en karton. Het bedrijf wil een duurzame fabriek in Arnhem bouwen. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Van metershoog gras, papier maken. Iets waar je niet gelijk aan denkt, maar het kan toch. Miscancell, een duurzaam bedrijf uit Zevenaar, kan van olifantengras verschillende dingen maken. Zoals papier en karton. Het bedrijf wil een duurzame fabriek in Arnhem bouwen.
Het bedrijf heeft in zijn totaliteit zo'n 43 hectare aan olifantengras gepland, gelijk aan 46 voetbalvelden. 'Het gras is nu ongeveer twee meter hoog, maar in de zomer zal het zeker nog twee keer zo hoog worden', zegt Marcel van de Peppel van Miscancell.
'Wat bijzonder is aan deze plant is dat wanneer je hem op het juiste moment oogst, hij een bepaalde samenstelling heeft die ideaal is om te ontleden', aldus Van de Peppel. Van de plant kunnen verschillende dingen gemaakt worden. Zoals papier, karton, geur en smaakstoffen en bindmiddel voor asfalt.
De tekst gaat verder onder de reportage.
Van olifantengras naar papier

60 miljoen investeren

Miscancell, een initiatief van BKC uit Zevenaar en Schut Papier uit Heelsum, wil in 2020 gaan bouwen aan de uiteindelijke grootte. BKC wil 40 tot 60 miljoen euro investeren om een grotere fabriek neer te zetten. 
'In Arnhem doen we al lab-experimenten, we verwerken materiaal tot stoffen die in de industrie toegepast kunnen worden. Maar tot 2020 hard werken en veel onderzoeken', zegt Van de Peppel.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52