Nieuws

Gebruikte Stenen: Apeldoorn, Ede en Elburg

In de aflevering van 25 juni bekijkt Alberto twee bedrijfsterreinen waar voormalige fabrieksgebouwen een tweede leven hebben gekregen.
ARNHEM - In de aflevering van 25 juni bekijkt Alberto twee bedrijfsterreinen waar voormalige fabrieksgebouwen een tweede leven hebben gekregen.
In Apeldoorn ligt de geboortegrond van Zwitsal. Op het uitgestrekte terrein aan de Vlijtseweg werd niet alleen de bekende babyolie en talkpoeder gemaakt maar bijvoorbeeld ook tandpasta. Inmiddels vind je er onder meer een dansschool, een brouwerij en een kringloopwinkel. Voormalig medewerker Mieke van Nieuwkerk neemt Alberto mee naar het gebouw waar ze ooit werkte en haalt anekdotes op over die tijd. Daarna loopt bouwkundige Henry Huiskamp met Alberto over het terrein en legt uit waarom dit industriële erfgoed behouden moet blijven.
In Ede was ooit de ENKA-fabriek gevestigd, in de jaren twintig van de vorige eeuw de grootste fabriek van Nederland. Er werkten in de hoogtijdagen duizenden mensen, net zoveel mensen als Ede toen aan inwoners had. Er werd kunstzijde voor allerlei gebruiksartikelen gemaakt. Van een deel van de fabriek staan nog gevels overeind, en in een ander is een grote fietsshowroom gevestigd. Ook is er woningbouw op het terrein. Arno Boon is directeur van Boei, een organisatie die veel historische panden een herbestemming geeft. Hij laat Alberto de voormalige bedrijfskantine van ENKA zien. Na een grondige verbouwing zal zich daar een school vestigen; directeur Leo Trommel vertelt daar meer over.
In deze aflevering van Gebruikte Stenen ook een reportage over de botterwerf in Elburg, waar de traditionele bouw van vissersschepen in ere wordt gehouden. 

Gebruikte Stenen. Deel 3 - uitzending 25 juni, 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Ook online (terug) te zien op www.gld.nl/tv en YouTube.

Gebruikte Stenen is een productie van Beeldland i.s.m. Omroep Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en stichting Casterenshoeve. Medewerking aan de serie wordt verleend door Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, Erfgoed Gelderland en Stieneo.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!