Apeldoornse vmbo'ers hebben beste oplossing tegen wateroverlast

APELDOORN - Vmbo-leerlingen van het Jacobus Fruytier in Apeldoorn hebben donderdagmiddag de landelijke finale van de Vakkanjer Challenge 2018 in hun leeftijdscategorie gewonnen.

Het hele schooljaar hebben in totaal ruim 6000 vmbo'ers en mbo'ers uit het hele land gewerkt aan slimme oplossingen tegen wateroverlast. De Unie van Waterschappen schreef de opdracht uit en overhandigde ook de prijzen.

De vier verschillende categorieën waren Scout (eerstejaars vmbo-leerlingen), Explorer (tweede- en derdejaars vmbo-leerlingen), Pioneer (derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen) en Navigator (mbo'ers en jonge werknemers). De groep uit Apeldoorn won in de categorie Pioneer. 

Magic fountain

De leerlingen van het Jacobus Fruytier bedachten een zogenoemde magic fountain waarbij het overtollige regenwater wordt opgevangen en gebruikt in een fontein die de buurt opvrolijkt. 'Wij hebben een soort waterorgel gemaakt waar ook kleine kinderen mee kunnen spelen', vertelt Ewoud Franken, een van de leerlingen.

Luister het gesprek met Ewoud Franken terug:

De prijs bestaat uit een geldbedrag en een uitje. 'We gaan een dag met een dijkgraaf mee en dan mogen we ook nog een uur op een rib varen.' Het is niet zo dat Ewoud nu zo enthousiast is geworden dat hij verder wil in de watertechniek. 'Zelf ga ik de beveiligingstechniek in, maar de andere jongens willen er wel mee verder', legt hij uit.

 

 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn
Deel dit artikel: