Zandwinningsproject Over de Maas verlengd

DREUMEL - De ontzanding van het project Over de Maas wordt verlengd tot 31 december 2021. Dat heeft de gemeente West Maas en Waal bekendgemaakt. Oorspronkelijk zou het project eind dit jaar klaar zijn, maar door archeologische vondsten en de economische crisis duurt het langer dan gedacht.

Doordat recent aanzienlijke hoeveelheden plastic en piepschuim aan de oppervlakte kwamen bij de verondieping van de plas, heeft de gemeente overwogen om de ontgrondingsvergunning niet te verlengen.

De gemeente zegt in een reactie wel met de verlenging akkoord te moeten gaan. Nu stoppen betekent dat het gebied niet volledig ingericht kan worden. Ook doelstellingen voor natuurontwikkeling en meer ruimte voor de rivier zouden niet worden gehaald. Bovendien zijn er in het oude contract al afspraken gemaakt die een verlenging van het project mogelijk maken.

Aanvullende afspraken

De gemeente West Maas en Waal geeft wel aan aanvullende afspraken met ontzander Nederzand te hebben gemaakt. Zo zal er voor het opvullen van de plas schonere grond en baggerspecie gebruikt worden dan tot nu toe het geval was. Ook wordt uiteindelijk een deklaag van 3 meter schoon zand aangebracht.

Bij de verondieping van de plas wordt ook gebruikgemaakt van buitenlands materiaal. Dat mag, zolang de kwaliteit van de bodem en het water maar niet achteruit gaan. Rijkswaterstaat houdt daar toezicht op. 'Wij kunnen dat niet tegenhouden', aldus wethouder Mol.

Ook in de Tweede Kamer werd donderdag gesproken over de verondieping van voormalige zandwinwateren. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Velthoven zegde na Kamervragen toe de huidige regels rond verondieping onder de loep te nemen en waar nodig aan te scherpen.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Maas en Waal
Deel dit artikel: