Staatssecretaris neemt regelgeving slibstort onder de loep

DREUMEL - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaat onderzoeken of de huidige regels rond slibstort in de voormalige zandwinplassen voldoen. Die toezegging deed ze donderdagmiddag in de Tweede Kamer.

Over het verondiepen van plassen is onrust ontstaan. Zo werden bij een plas in de buurt van Dreumel aanzienlijke hoeveelheden plastic en piepschuim gevonden.

Zie ook: Afval komt boven drijven: waarschuwing na slibstort Dreumel

Buitenlands slib beperken

Van Veldhoven werd naar de Kamer geroepen naar aanleiding van berichtgeving over slibstort door onder meer Omroep Gelderland. Veel partijen zijn niet te spreken over de huidige gang van zaken rond de slibstort. Zo is er veel kritiek op de import van vervuilde buitenlandse grond en slib.

De staatssecretaris zegde toe om te onderzoeken hoe ze die import zoveel mogelijk kan beperken. Al zitten daar volgens haar vanwege het vrije handelsverkeer wel beperkingen aan.

Foto: screenshot stream Tweede Kamer

Slib dat wordt gebruikt om plassen mee op te vullen, moet aan allerlei regels voldoen. Zo mag er maximaal 20 procent bodemvreemd materiaal tussen zitten. Daar vallen ook plastic en piepschuim onder. Staatssecretaris Van Veldhoven wil onderzoeken of plastics hiervan kunnen worden uitgesloten. Al is absoluut schoon volgens haar onmogelijk.

De Kamer wil verder dat er bij het verondiepen van plassen meer aandacht is voor de gevolgen voor de ecologie. Bovendien vroegen Kamerleden zich af of gemeenten wel voldoende kennis in huis hebben om zich met de besluitvorming rond slibstort bezig te houden. De afgelopen jaren is er volgens de staatssecretaris 4 miljoen buitenlandse grond en baggerspecie geïmporteerd. Dit is op 55 locaties in ons land gebruikt. 

Persconferentie

Zo'n 50 inwoners uit Dreumel en Culemborg waren afgereisd naar Den Haag om het debat te volgen. De Culemborgers maken zich zorgen over plannen voor de verondieping van de Redichemsche waard. De gemeente West Maas en Waal komt donderdagmiddag met informatie over de eventuele verlening van het project Over De Maas tussen Alphen en Dreumel.

Zie ook: 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52