Pluimveehouders Barneveld met fipronil-petitie naar Den Haag: 'Wij zijn slachtoffers'

HEUKELUM - Politiek Den Haag kreeg donderdagochtend bezoek uit Barneveld. Gea van Maanen en Gijs van Roekel trokken naar de hofstad om daar een petitie te overhandigen aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Financiële steun

De petitie 'hulp aan pluimveehouders' richt zich op financiële steun voor hen die last hebben gehad van de fipronil-affaire. Gea van Maanen, dochter van pluimveehouder Van Roekel in Lunteren, zamelde meer dan 6.000 handtekeningen in. 'Ik zag de ellende waarin mijn ouders terechtkwamen, buiten hun medeweten om. Want hoe voorkom je dat er fipronil in de stallen komt als je het woord fipronil niet eens kent?', vraagt zij zich af in haar petitie.

Eindeloos schoonmaken

Donderdagochtend luisterden enkele Haagse politici naar verhaal en dat van haar broer Gijs, die zelf ook pluimveehouder is. Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Helma Lodders (VVD) en Roelof Bisschop (SGP) waren onder de toehoorders. De twee legden uit dat ze graag zien dat de overheid een financiële tegemoetkoming regelt voor de getroffen pluimveehouders. Door de fipronil-affaire hebben veel kippenboeren immers extra kosten gemaakt. 'Eindeloos schoonmaken, bemonsteren en de mest die geen kant op kan óf tegen hoge kosten afgevoerd moet worden', legt Van Maanen uit.

Bezoek aan pluimveehouders

Ze kreeg de indruk dat er serieus en oprecht werd geluisterd. 'De één begrijpt het beter dan de ander. Je vertelt natuurlijk ook een verkorte versie', zegt Van Maanen. 'We hebben de voltallige commissie een bedrijfsbezoek bij gedupeerde pluimveehouders aangeboden. Dat is belangrijk, want dan kun je beter je verhaal kwijt dan in een kwartier in Den Haag.' Van Maanen hoopt dat dat bezoek plaats kan vinden voordat het rapport-Sorgdrager er is naar aanleiding van het fipronil-debat. Dat zal eind deze maand, begin volgende maand naar buiten komen. 

Nu weer aan het werk

Broer Gijs van Roekel hoopt van harte dat de petitie en zijn verhaal blijven hangen bij de politici. 'Ik ben blij dat wij ons verhaal hebben kunnen doen. We zijn als wetsovertreders weggezet, maar we zijn juist slachtoffers. Niemand wist hoe fipronil in de stal kon komen en hoe we het uit de kip en de stal moesten krijgen. Dit is ons overkomen', geeft hij aan. Het bezoek aan Den Haag stemt hem tevreden.

'De mensen die we vanmorgen gesproken hebben lijken open te staan voor ons verhaal. We gaan nu weer gewoon aan het werk en doen wat we horen te doen. Ze kennen onze visie nu. Ik hoop dat ze een bedrijfsbezoek zullen brengen aan een getroffen pluimveehouder. Het is afwachten.'

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Lingewaal
Deel dit artikel: