Limburgs Museum maakt plaats voor Gelderland

VENLO - Het klinkt vreemd, maar het Limburgs Museum besteedt deze zomer aandacht aan de geschiedenis van Gelderland.

Eén zaal is volledig gewijd aan historische kaarten en atlassen van het Hertogdom Gelre. Het vorstendom bestond van 1339 tot 1795 en bevatte naast de huidige provincie Gelderland ook grote delen van Noord- en Midden-Limburg en een deel van Duitsland.

Erfgoedfestival

De tentoonstelling is een initiatief van directeur Jos Schatorjé. Hij benadrukt dat Gelderland en Noord- en Midden-Limburg voor een deel dezelfde geschiedenis hebben. “Het Limburgs Museum heeft een grote collectie historische kaarten die zowel interessant is voor Gelderland als voor Limburg. Het is mooi dat we deze collectie een keer kunnen tonen aan het publiek.” Aanleiding voor de Gelderse tentoonstelling in het Limburgs Museum is het Erfgoedfestival Over Grenzen. Twee maanden lang zijn in totaal tweehonderd activiteiten georganiseerd om de grensoverschrijdende geschiedenis van Gelderland te vertellen. Ongeveer één derde van alle activiteiten vindt in de provincie Limburg plaats.

De tekst gaat verder onder de foto: 

Foto: Omroep Gelderland

Gelders Overkwartier

De oudste kaart die in de tentoonstelling te zien is, dateert uit de zestiende eeuw. Het Hertogdom Gelre wordt hier als één geheel gepresenteerd. Op andere kaarten staan de vier kwartieren duidelijk weergegeven. Naast de Achterhoek (Zutphen), de Veluwe (Arnhem) en het Rivierengebied (Nijmegen) was het Overkwartier van Roermond eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met Gelderland. Zelfs toen het tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1580/1) werd gescheiden van de rest van het hertogdom bleef de regio rond Venlo en Roermond bekend staan als Gelders. Het is opvallend dat veel kaarten uit de zeventiende en achttiende eeuw de vier kwartieren ook na de scheiding blijven presenteren als eenheid.

Over Grenzen

Omroep Gelderland zendt een korte reportage uit over de Gelderse tentoonstelling in het Limburgs Museum in het programma Over Grenzen. Deze uitzending is helemaal gewijd aan het Erfgoedfestival en begint om 17.35 uur.

Bekijk hier de uitzending:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: